Invasieve exoot

Kamer wil verkoop woekerende Japanse duizendknoop verbieden

10 december 2019 16:10 Aangepast: 21 februari 2020 14:58
De Japanse duizendknoop.

De Tweede Kamer wil een verkoopverbod op de verkoop van de Japanse duizendknoop. De plant, die flinke schade en overlast aanricht en lastig te bestrijden is, wordt op dit moment nog verkocht door tuincentra en bloemisten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met het voorstel tot een verbod van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

Door asfalt heen

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, wat betekent dat hij oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt. Zoals de naam al zegt komt de plant uit Japan. De plant kan wel 10 centimeter per dag groeien en is zo sterk dat die door kleine kiertjes in funderingen en wegen heen groeit. Ook asfalt en beton houden de plant niet tegen en daardoor vormt die een bedreiging voor gebouwen, wegen en bruggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizendknoop vormt bedreiging: 'Rekening houden met enorme schadeposten'

De exoot wordt vaak verkocht als 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe'. De plant is erg moeilijk uit te roeien. Kleine afgemaaide stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot een hele plant, die inheemse planten verdringt.

'Goed dat er eind aan komt'

GroenLinks-Kamerlid Bromet is blij met de steun van de Kamer voor een verbod. "We hebben onze handen vol aan het bestrijden van een plant die tegelijkertijd nog gewoon verkocht wordt in de tuincentra. Goed dat daar nu een einde aan komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijk woekerende Japanse duizendknoop nog steeds te koop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore