Tweede Kamer

20.000 handtekeningen voor verbod op kortingsacties frisdrank en fruitsap

10 december 2019 07:56 Aangepast: 10 december 2019 12:07
Er zouden geen acties meer worden gehouden met frisdranken, vindt het Diabetes Fonds. Beeld © ANP

Er moet een einde komen aan kortingen in supermarkten op ongezonde suikerrijke dranken, zoals frisdrank en fruitsap. Daarvoor pleit het Diabetes Fonds. Directeur Hanneke Dessing biedt vanmiddag een petitie met 20.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.

"Slechts één op de vijf producten waar korting op wordt gegeven, zijn gezonde producten die in de schijf van vijf passen", zegt Dessing. "Vier van de vijf kortingsacties zijn voor ongezonde producten. En mensen met een kleine portemonnee maken aan de hand van dit soort acties hun keuzes in de supermarkt."

Diabetes

Het Diabetes Fonds wil dat het kabinet gezonde dranken stimuleert. Dessing wijst erop dat suikerhoudende dranken bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft dit type suikerziekte, en dat aantal groeit met 1100 per week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen tussen 4 en 8 hebben nu al genoeg suiker binnen voor hele jaar

De suikerhoudende dranken zijn niet alleen cola of Fanta, maar ook fruitsappen. "In een glas appelsap zit net zoveel suiker als in een glas cola. Maar dat weten veel mensen niet."

Wennen aan zoet

Dessing zegt dat mensen hun kinderen beter water of thee kunnen geven. "In zijn algemeenheid kun je kinderen beter niet laten wennen aan die zoete smaken." Donderdag spreekt de Tweede Kamer over gezond leven.

Pleidooi voor suikerwet: 'Onnodig veel suiker in producten'

Er zit veel verschil in het aantal toegevoegde suikerklontjes in vergelijkbare voedingsproducten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. En daarmee krijgen we op dagelijkse basis nog steeds onbewust veel te veel suiker binnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore