'Met kanon op mug schieten'

Coalitie verdeeld: regeringspartijen compleet overvallen door lachgasverbod

09 december 2019 16:50 Aangepast: 09 december 2019 18:05
Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid Beeld © ANP

Het was dé verrassing in het coalitieoverleg vanochtend: het verbod op lachgas van staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie). Regeringspartijen VVD en D66 werden compleet overvallen door de aankondiging van een lachgasverbod. Zij vinden een verbod veel te ver gaan. Het CDA en ChristenUnie zijn tevreden.

De liberale partijen in de coalitie zijn 'verrast en enigszins overvallen' door de aankondiging van Blokhuis. Volgens ingewijden is dit besluit niet met de coalitiepartijen overlegd.

Niet meteen verbieden

"De oplossing voor de problemen met lachgas zit niet in verbieden of criminaliseren, maar in het aanpakken van overlast en het geven van goede voorlichting over de gevolgen van overmatig gebruik", zegt D66-Tweede Kamerlid Antje Diertens.

"De neiging om dingen maar meteen te verbieden, daar hebben wij niet zoveel mee. D66 kiest liever voor een realistische aanpak en niet voor die kramp." De partij stelt ook dat het gebruik in het verkeer al verboden is.

'Je wordt tintelig en het wordt zwart voor je ogen': zorgen om populariteit lachgas

"Wij deden wel dertig patronen op een avond. Eigenlijk ga je gewoon helemaal stuk." Vlogger Ipek was een grootverbruiker.

Kanon op een mug

De VVD erkent dat het gebruik van lachgas in het uitgaansleven en in het verkeer gevaarlijk is. Toch wil de partij dat er zorgvuldig naar wordt gekeken, 'in plaats van overhaast beslissingen nemen'. De partij ziet mogelijk problemen voor sectoren die lachgas gebruiken, zoals bakkers en tandartsen.

"Lachgas nu ineens onder Opiumwet laten vallen voelt als met een kanon op een mug schieten", zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans. "Daar los je én het gebruik van lachgas niet mee op en we zadelen mensen op met nieuwe problemen." De partij ziet veel meer in een regionale aanpak door gemeenten.

Oppositiepartij GroenLinks voelt weinig voor een algeheel verbod, vooral vanwege de problemen met de handhaving van het verbod.

Blijdschap

De partij van staatssecretaris Blokhuis, de ChristenUnie, is daarentegen erg blij. "De gezondheidsrisico’s zijn groot, het vervuilt het milieu, het vormt een gevaar in het verkeer en meer en meer slaan drugscriminelen er een slaatje uit", zegt Kamerlid Carla Dik-Faber.

Ook regeringspartij CDA is opgetogen. "Het CDA pleit hier al een tijd voor, blij met voorstel Grapperhaus en Blokhuis", zegt Kamerlid Anne Kuik. "Lachgas heeft schadelijke gevolgen voor gezondheid, verkeersveiligheid en milieu."

Ook oppositiepartij SP is voor een verbod, vanwege de gevaren voor de volksgezondheid. Wel wachten ze de uitwerking van de plannen van Blokhuis af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verbiedt lachgas, bezit wordt strafbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore