Ga naar de inhoud
Terrorisme

Dreigingsniveau omlaag: kans op aanslag afgenomen in Nederland

Beveiliging bij een joodse school. Beeld © ANP

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is afgenomen. Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau in Nederland is verlaagd van het een na hoogste niveau, niveau 4 substantieel, naar niveau 3, aanzienlijk.

Het oude dreigingsniveau gold sinds 2013, waarmee de kans op een aanslag als reëel werd ingeschat. Volgens de NCTV is sinds eind 2017 de dreiging tegen Nederland veranderd. Sinds die tijd vinden er in Europa veel minder grote aanslagen plaats.

Dreigingsniveau's in Nederland

  1. Minimaal: Aanslag niet waarschijnlijk
  2. Beperkt: Kleine kans op aanslag
  3. Aanzienlijk: Aanslag is voorstelbaar
  4. Substantieel: Kans op aanslag is reëel
  5. Kritiek: Aanslag is op handen
Voor
Lees ook:
Voor het eerst hoogste dreigingsniveau vanwege situatie Utrecht

Tientallen aanslagen

"Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd." Omdat die afname van aanslagen in Europa nu lange tijd voortduurt, wordt het dreigingsniveau aangepast.

Dreigingsniveau 3 betekent dat een aanslag in Nederland nog steeds voorstelbaar is. Volgens het NCTV bestaat er in Nederland een jihadistische beweging, waarvan leden een terroristische dreiging vormen. Zoals op 25 november tijdens de aanhouding van twee mannen uit Zoetermeer, die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Wel lijkt de jihadistische beweging steeds meer last te krijgen van repressieve overheidsmaatregelen.

Verder is het voorstelbaar dat Nederland een doelwit is van een in het buitenland voorbereide aanslag door terreurgroep IS of al-Qaeda.

Van kalifaat tot versplinterde terreurgroep: de opkomst en ondergang van IS

02:07
Het laatste bolwerk van IS in Syrië is verslagen. De terreurgroep riep in 2014 het Kalifaat uit en veroverde grote gebieden. Het kalifaat is verslagen, maar het gedachtegoed is nog niet verdwenen.
Coördinator
Lees ook:
Coördinator Terrorismebestrijding: aanhoudingen passen in dreigingsbeeld

Eén keer hoogste niveau

Sinds maart 2013, de opkomst van terreurorganisatie IS, is het dreigingsniveau in Nederland op het een na hoogste niveau. Er was een periode van veel aanslagen in en tegen het Westen, zoals de aanslagen in Parijs in november 2015 en in Brussel in maart 2016.

In Nederland werd één keer het dreigingsniveau naar het hoogste niveau gebracht, dat gold enkele uren in de provincie Utrecht op 18 maart 2019, na de tramaanslag in Utrecht.

Het NCTV waarschuwt verder ook voor een aanslag uit rechtsextremistische hoek. Een rechts-terroristische aanslag is 'niet ondenkbaar', meldt het NCTV. Dat zou een eenling kunnen zijn die is geradicaliseerd. Ook copycatgedrag is een risico, zoals na de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch plaatsvond.