Zo'n 20.000 euro

Ook Rutte kreeg reiskosten én had auto met chauffeur

06 december 2019 16:11 Aangepast: 06 december 2019 18:23
premier Rutte

Premier Rutte heeft in zijn tijd als fractievoorzitter geen gebruikgemaakt van de wachtgeldregeling, maar hij kreeg wél een reiskostenvergoeding. Dat was volgens de regels, maar als hij het besluit nu zou moeten nemen, zou hij dit niet meer hebben gedaan. "Het waren heel andere tijden, het was dertien jaar geleden."

Het zou volgens Rutte om een totaalbedrag van zo'n 20.000 euro zijn gegaan. Hij kon destijds als fractievoorzitter gebruik maken van een dienstauto van de VVD-fractie, maar hij kreeg dus ook een reiskostenvergoeding. Kamerleden krijgen de vergoeding automatisch. 

Destijds was het volgens Rutte normaal en was er geen discussie over, zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie. Ook Stef Blok heeft als fractievoorzitter de reiskostenvergoeding van de Kamer ontvangen, aldus Rutte.

'Volgens de regels'

Het was volgens de premier volgens de regels. "Het mocht. In die tijd deed bijna iedereen het." Nu is die reiskostenvergoeding 4900 euro per jaar. "In mijn tijd lag het bedrag wel wat lager."

Deze week maakte Klaas Dijkhoff, de huidige voorzitter van de VVD-fractie, bekend dat hij een reiskostenvergoeding ontvangt terwijl hij eigenlijk helemaal geen reiskosten maakt. Zijn partij betaalt namelijk een auto voor hem. Dijkhoff sprak van een 'stomme fout' en heeft de reiskostenvergoeding terugbetaald. 

Wachtgeld stopgezet

Ook maakte Dijkhoff bekend dat hij zijn wachtgeld heeft stopgezet. Dijkhoff kreeg twee jaar lang 39000 euro bruto per jaar aan wachtgeld. 

"Ik steun het besluit van Dijkhoff", zegt de premier vandaag. Rutte vindt het nog altijd verdedigbaar dat Dijkhoff het wachtgeld inde. "Ik accepteer zijn besluit, maar Dijkhoff heeft nog altijd nog het volste recht om gebruik te maken van de regeling." Rutte zelf maakte daarvan destijds geen gebruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie in de fout: Dijkhoff kan wachtgeld wél stopzetten zonder verplicht terugbetalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore