Veel telefoontjes

Ruim duizend ouders bellen met Belastingtelefoon over toeslagenaffaire

06 december 2019 15:13 Aangepast: 06 december 2019 15:14
De publieke tribune in de Tweede Kamer zat vorige week vol met geëmotioneerde ouders. Beeld © ANP

De Belastingtelefoon wordt overspoeld met telefoontjes van ouders die vermoeden dat zij onterecht hun kinderopvangtoeslag zijn kwijtgeraakt. De afgelopen tijd hebben al ruim duizend ouders gebeld met de Belastingtelefoon, meldt het ministerie van Financiën. "De meeste telefoontjes waren de afgelopen twee weken."'

Onder de bellers zitten nieuwe gevallen van ouders die vermoeden ook slachtoffer te zijn geworden van de keiharde jacht van de Belastingdienst. Maar er zitten ook gevallen tussen die al bekend waren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

"Die gevallen worden allemaal in behandeling genomen en we bezien of zij te maken hebben gehad met dezelfde behandeling", licht het ministerie toe.

Zwaar debat

Afgelopen woensdag was er in de Tweede Kamer een debat over de toeslagenaffaire. Door de meedogenloze fraudejacht van de Belastingdienst raakten duizenden ouders niet alleen hun kinderopvangtoeslag kwijt, ze moesten ook eerder ontvangen toeslag terugbetalen. 

Ouders die denken dat ze dat ook is overkomen maar die zich nog niet hebben gemeld, verwees staatssecretaris Menno Snel tijdens het debat naar de Belastingtelefoon. Een opmerking die voor hoongelach zorgde vanaf de publieke tribune. De Belastingdienst kampt namelijk al jaren met slechte bereikbaarheid. 

"Blijkbaar maak ik een wrang grapje", reageerde Snel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat toeslagenaffaire: Menno Snel mag verder, bij ouders blijft vooral de kater

Duizenden ouders

Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de fraudejacht van de Belastingdienst, is nog altijd niet bekend. Vermoedelijk gaat het om duizenden ouders. De SP houdt een zwartboek bij. Daar zijn tot nu toe zo'n 600 meldingen van ouders binnengekomen.

Compensatie

Voor een eerste groep van 300 gedupeerden komt waarschijnlijk vóór de kerst nog compensatie, maakte Snel deze week bekend. Van een grotere groep van duizenden mensen zoekt de staatssecretaris zo snel mogelijk uit of ze ook onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt. 

Emoties Roger lopen hoog op tijdens debat toeslagaffaire

De emoties liepen hoog op tijdens het debat over de Belastingdienst. Menno Snel overleefde het debat, de ouders bleven zitten met een kater.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore