Streep door groepsuitje

Geen fractieleiders in zwembroek: Arib cancelt Kamerreisje na gemok en gemor

06 december 2019 14:33 Aangepast: 06 december 2019 15:16
Mark Rutte tijdens een reisje in 2009 in Suriname Beeld © ANP

Een domper voor Kamervoorzitter Khadija Arib. Ondanks haar inspanningen lukt het haar niet om de fractievoorzitters enthousiast te krijgen voor een buitenlandse reis. Het groepsuitje zorgt vooral voor gemok en gemor onder fractievoorzitters. Daarom stopt Arib nu met de voorbereidingen.

Het klonk zo mooi: na het harde werken even weg uit Den Haag en met elkaar naar de Antillen. Om, begin januari, in de zon, onder het genot van een drankje aan de onderlinge verhoudingen te werken.

Afzeggingen en gemor

Kamervoorzitter Arib zag het helemaal zitten om met alle fractieleiders van de Tweede Kamer op reis te gaan. De Antillen vond ze wel wat. Maar na haar voorstel klonk gemor en kwamen de redenen waarom fractieleiders niet konden of wilden. Privéverplichtingen. Zonde om zo ver weg te gaan. En: werk is voor ons prioriteit. Voor Arib is het genoeg geweest: ze trekt de stekker uit haar reisplan.  

Mark Rutte (l),Alexander Pechtold,Femke Halsema en Marianne Thieme tijdens een reis in 2009 Mark Rutte (l),Alexander Pechtold,Femke Halsema en Marianne Thieme tijdens een reis in 2009

Een domper. Want de Kamervoorzitter liet eerder weten graag deze Haagse traditie in ere te herstellen. Tijdens eerdere reizen waren er succesjes. Er werd veel gelachen en rustig met elkaar gepraat. In 2007 beklom VVD-fractievoorzitter Stef Blok  met zijn toenmalige GroenLinks-collega Jolande Sap de plaatselijke berg Mount Scenery op Saba. Urenlang trokken ze met elkaar op.

Politici in foute zwembroeken

Maar het ging niet altijd goed. Zo gaat de anekdote dat tijdens een reis naar India een grapje van CDA'er Maxime Verhagen over een boek van Wouter Bos (PvdA) voor spanningen zorgde. Op een markt in Calcutta schreeuwde Verhagen door de bus: 'Wouter, al je boeken liggen hier'.

En dan waren er nog de weinig verhullende foto's van politici in foute zwembroeken die plots op voorpagina's van kranten belandden.

'Groningen ook mooi'

Bang voor foto's op voorpagina's? Voor 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol is dat geen reden om niet mee te gaan. "Ik had mijn zwembroek sowieso thuisgelaten", zegt Krol. Hij heeft vooral moeite met de bestemming. "Zo'n verre bestemming vind ik onnodig. Een bestemming als Groningen ligt veel meer voor de hand. Dan heb je een zwembroek ook niet nodig."

Kamervoorzitter Arib uitte al vaak haar ergernis. Kamervoorzitter Arib uitte al vaak haar ergernis.

Want dat is een ander punt bij zo'n verre reis: is het niet te decadent? Veel fractieleiders vinden zo'n verre trip niet nodig. VVD-fractieleider Dijkhoff had de Kamervoorzitter al laten weten dat hij niet mee zal gaan. Dijkhoff heeft voorgesteld een loting tussen alle gemeenten te organiseren om te bepalen waar de fractieleiders naartoe gaan. Maar daar wilde Kamervoorzitter Arib niet aan.

Andere prioriteiten

SP-leider Lilian Marijnissen wil ook niet. En SGP-leider Kees van der Staaij heeft ook andere prioriteiten. "Prioriteit is werk", laat hij weten. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een andere reden waarom hij niet kan: "Mijn zoon wordt die week 4 en gaat naar school. Daar wil ik bij zijn." Gert-Jan Segers (CU) heeft ook 'privéverplichtingen'. Lodewijk Asscher heeft al 'werkafspraken'.

Vandaag heeft Khaija Arib alle fractieleiders een mail gestuurd. Ze schrijft daarin over het reisje: "De reacties liepen uiteen: een aantal fractieleiders gaf aan graag mee te willen, maar het merendeel kon om agendatechnische redenen niet of heeft geen behoefte aan een dergelijke reis. De conclusie is daarom de reis niet door te laten gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Traditioneel reisje fractieleiders keert na jarenlange afwezigheid mogelijk terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore