Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Spaargeld

Minister Hoekstra: verbod op negatieve spaarrente niet nodig

05 december 2019 20:44 Aangepast: 06 december 2019 00:42
Minister Wopke Hoekstra van Financiën Beeld © ANP

Er komt geen verbod op het rekenen van negatieve rente aan spaarders. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is dat op dit moment niet nodig.

Wie spaargeld heeft, krijgt daar nauwelijks rente meer over. Veel mensen maken zich zorgen dat ze straks zelfs moeten betalen om hun spaargeld op de bank te laten staan. Maar een verbod op negatieve rente – waar de Tweede Kamer om had gevraagd – gaat de minister te ver.

Onwenselijk

“Ook ik vind het zeer onwenselijk als er negatieve spaarrentes worden gerekend voor gewone consumenten,” zegt Hoekstra. “Omdat het van groot belang is dat mensen geld op spaarrekening blijven zetten.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro belooft: er komt geen negatieve rente voor 'gewone' spaarder

De grote banken – ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank – hebben echter al laten weten dat ze geen plannen te hebben om negatieve rente te gaan rekenen aan gewone spaarders.

Als banken wél geld in rekening zouden brengen voor het aanhouden van een spaarrekening, bestaat het risico dat klanten massaal hun spaargeld weghalen. Ook kan het tot grote reputatieschade leiden. "Daarvan lijken banken zich bewust", zegt Hoekstra.

Verbod is forse ingreep

Een verbod op negatieve rente zou bovendien een forse ingreep zijn in het private contact tussen de bank en de consument, zegt Hoekstra. Zo'n stap is niet proportioneel nu de grote banken zelf al hebben aangegeven dat ze negatieve rente onwenselijk vinden, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

ASN Bank, RegioBank en SNS: geen negatieve spaarrente in 2020

Als dat verandert en banken tóch negatieve rente gaan rekenen op spaargeld, dan overweegt de minister opnieuw of er toch een verbod op moet komen. "Want het is van groot belang dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Consumentenbond vraagt Hoekstra om snel verbod negatieve spaarrente

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore