'Inhaalslag'

Verbod op rookruimtes in 2022 'goede stap', maar 'we zijn er nog lang niet'

05 december 2019 19:35
Even een sigaretje roken in een hok naast het café: dat kan over twee jaar zomaar voorbij zijn.

Dat in 2022 een compleet verbod komt op alle rookruimtes, is volgens KWF Kankerbestrijding 'een goede stap'. Maar 'we zijn er nog lang niet', zegt een woordvoerder. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hadden liever nóg meer spoed gezien.

De Alliantie Nederland Rookvrij (onderdeel van KWF) zegt dat één enkele maatregel niet helpt. "Je moet alles bij elkaar doen", zegt Mischa Stubenitsky van KWF. "Dus hoge accijns, campagnes om roken te ontmoedigen, plekken verbieden waar je mag roken, zorgen dat er minder plekken zijn waar je sigaretten kunt kopen." 

Stap in goede richting 

In 2021 moeten de rookruimtes bij overheids-, zorg-, en onderwijsinstellingen en sportverenigingen dicht. De rest van de bedrijven krijgt nog een jaartje extra de tijd: die volgen in 2022. Dan zijn dus rookruimtes binnenshuis overal verdwenen. 

Volgens het kabinet hebben bedrijven en instellingen zo voldoende tijd om zich voor te bereiden op het verbod.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle rookruimtes uiterlijk in 2022 weg

GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema vindt het een goede stap. Hij begrijpt dat 'instanties ook de kans moeten krijgen om aanpassingen te doen.' Wel had hij liever gezien dat bedrijven ook in 2021 de rookruimtes dicht zouden gooien.  

Jaartje extra

Bedrijven krijgen nog een jaartje extra om rookruimtes te verwijderen. Dat zorgt ook bij de PvdA voor verbaasde reacties. Kamerlid Lilianne Ploumen: "Ik zou zeggen: doe dezelfde regels voor iedereen. Waarom heb je voor bedrijven een extra jaar nodig? Je kunt toch gewoon zeggen: rook hier gewoon niet meer?"

Of Ploumen zelf weleens een sigaretje opsteekt? "Ik ben al heel lang geleden gestopt. Ik zou niet eens weten waar de rookruimtes in de Tweede Kamer zijn."

Inhaalslag

Volgens KWF is Nederland bezig met een inhaalslag. "We zijn nu echt stappen aan het zetten in de goede richting. Zodat we beter op de lijstjes komen in Europa."

De versnelling is nodig, stelt het KWF. "Nu zijn we een middenmoter. Er zijn landen zoals Oostenrijk waar nu pas een verbod in de horeca komt, dus daar lopen we op voor. Maar als je naar Engeland kijkt, dan doen zij het echt veel beter: je kunt er op minder plekken roken en de pakjes zijn er heel duur. We kunnen nog wel een slag maken dus."

Rookruimtes

  • Alle rookruimtes in Nederland moeten uiterlijk in 2022 verdwenen zijn. En dat is eerder dan was afgesproken
  • Dat rookruimtes in de horeca op korte termijn verdwijnen, was bekend: per 1 april wordt daar gehandhaafd op het verbod.
  • In 2021 moeten de rookruimtes bij overheids-, zorg-, en onderwijsinstellingen en sportverenigingen dicht
  • En een jaar daarna (2022) volgen de rest van de bedrijven.
  • Dan zijn rookruimtes binnenshuis overal verdwenen.
  • Het betekent dat je over twee jaar alleen nog maar thuis of buiten mag roken.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore