'Diplomatieke rel'

Tweede Kamer verbolgen over afzeggen gesprek over asielzoekers door Marokko

05 december 2019 20:28 Aangepast: 05 december 2019 20:29
Staatssecretaris Broekers-Knol Beeld © ANP

Tweede Kamerleden zijn verbolgen over het afzeggen van een gesprek over het terugsturen van asielzoekers door Marokko. Die afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel zou vandaag plaatsvinden, maar werd afgezegd door de ambassadeur van Marokko.

Broekers-Knol zei twee weken geleden al in een debat met de Tweede Kamer dat ze graag met Marokko in gesprek wilde om te praten over het terugnemen van in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers.

Weigering Marokko

Maar dat lukte niet, zei ze, omdat Marokko weigerde zo'n gesprek met haar te voeren. "Ik krijg de belangrijke minister die ik nodig heb niet te spreken."

De volgende dag ontkende de Marokkaanse ambassadeur in Nederland tegenover RTL Nieuws dat de staatssecretaris niet welkom zou zijn. Ook minister Kaag zei dat het alleen ging om een 'agendatechnisch' probleem. Broekers-Knol maakte een afspraak met de Marokkaanse ambassadeur om het hierover te hebben.

Dat Marokko die afspraak nu afzegt, noemt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop 'stuitend'. "Maar het verbaast me gek genoeg niet." Jasper van Dijk van de SP wil opheldering van de staatssecretaris. " Daar gaan we weer", twitterde hij. "Of is dit opnieuw een misverstand?"

Schofferen

VVD'er Bente Becker vindt dat 'Marokko Nederland opnieuw schoffeert'. Zij noemt het 'tijd voor een stevig gesprek over het intrekken van investeringsgelden, visa en landingsrechten voor hooggeplaatste personen' uit Marokko.

Het is niet bekend waarom de ambassadeur de afspraak heeft afgezegd. De Marokkaanse ambassade was voor RTL Nieuws niet bereikbaar voor commentaar.

Veilig land

Nederland beschouwt Marokko als een veilig land van herkomst. Marokkanen die asiel aanvragen, maken daarom weinig kans op verblijf in Nederland. Toch neemt Marokko afgewezen onderdanen zelden terug.  Dat is de reden dat Broekers-Knol in gesprek wil met het land.

"In samenspraak tussen Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid is en blijft de inzet om te komen tot een bezoek van de staatssecretaris aan Marokko", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Asielaanvragen Marokkanen

  • In 2016 waren er 1270 asielaanvragen door Marokkanen. 1 procent werd in eerste aanvraag toegewezen
  • In 2017: 980 asielaanvragen, 2 procent toegewezen
  • In 2018: 1070 asielaanvragen, 1 procent toegewezen
  • In 2019: voor zover bekend 83 asielaanvragen

(Bron: ministerie van Justitie en Veiligheid)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore