Rookverbod

Alle rookruimtes uiterlijk in 2022 weg

05 december 2019 14:43 Aangepast: 05 december 2019 17:45
Beeld © ANP

Rookruimtes zijn uiterlijk in 2022 verleden tijd. In navolging van rookruimtes in de horeca moeten ook rookruimtes in openbare gebouwen, bij overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven sneller dicht dan eerder was afgesproken. Dat zal het kabinet morgen tijdens de wekelijkse ministerraad besluiten, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

In openbare gebouwen en semi-publieke instellingen, zoals overheids-, zorg- en onderwijsgebouwen, maar ook op Schiphol, moeten rookruimtes al in 2021 verdwijnen. Eerder was nog afgesproken dat die tot in 2022 open mochten blijven.

Rookruimtes bij bedrijven mogen nog een jaartje langer openblijven: in 2022 moeten die uiterlijk dicht (eerder was 2023 de bedoeling).

Rookruimtes overal verboden

In september oordeelde de Hoge Raad dat rookruimtes in de horeca per direct verboden werden. Staatssecretaris Blokhuis stelde de handhaving van het verbod nog even uit, tot april volgend jaar. Wel gaf hij direct aan dat hij ook zou gaan kijken naar een snellere sluiting van rookruimtes in openbare gebouwen, overheidsinstellingen en bedrijven, om zo een 'gelijk speelveld' te houden.

Blokhuis wil eventuele nieuwe rechtszaken niet afwachten en wil daarom dat de wetgeving om overal de rookruimtes te verbieden, zo snel mogelijk in werking treedt, zeggen bronnen tegen RTL Nieuws.

Het kabinet verwacht dat zowel publieke instellingen als bedrijven voldoende tijd krijgen zich op het verbod voor te bereiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handhaving verbod rookruimtes gaat 1 april in: boetes tot 4500 euro

Het rookverbod door de jaren heen

1990: Tabakswet in werking met rookverbod openbare gebouwen en ruimtes zoals ziekenhuizen, concertzalen en luchthavens. 

2004: Rookverbod werkplek en openbaar vervoer

2008: Rookverbod horeca (met uitzonderingen) 

2014: Volledig rookvrije horeca met rookruimtes

2019: Verbod op rookruimtes in particuliere bedrijven

2020 (1 april): Volledig rookvrije horeca

2021: Verbod op rookruimtes bij (semi-)publieke instellingen en openbare gebouwen

2022: Verbod op rookruimtes bij bedrijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore