Pittig debat toeslagenaffaire

Staatssecretaris: nog voor kerst compensatie voor honderden ouders toeslagenaffaire

04 december 2019 16:22 Aangepast: 04 december 2019 17:25
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Staatssecretaris Snel wil ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk compenseren. De eerste groep van honderden ouders zal hij het liefst voor kerst hun geld overmaken. Die regeling zal volgens hem voor 'veel ouders goed uitpakken'. Verder biedt hij mediation aan voor ouders die vinden dat de compensatie niet toereikend is.

Volgens staatssecretaris Menno Snel is de compensatieregeling die is opgesteld door de commissie-Donner voor gedupeerde ouders 'evenwichtig en ruimhartig.' "We willen zo snel mogelijk tot betaling overgaan. Iedereen heeft recht op maatwerk", zei Snel tijdens een pittig debat in de Tweede Kamer over de kinderopvangtoeslagaffaire. 

Hulp van mediator

De staatssecretaris begrijpt dat de regeling niet voor iedereen toereikend is. Gedupeerden die het niet eens zijn met de compensatieregeling, kunnen gebruik maken van een mediator. Een rechter kan dan de hoogte van het bedrag bepalen.

"Maar ik ga er vanuit dat voor de meeste ouders de regeling wel goed uitpakt omdat de regeling ruimhartig is", zei Snel. Wanneer het is geregeld? "Voor de eerste groep van 300 wil ik voor de kerst de regeling regelen.Voor de rest geldt: zo snel mogelijk. Ik ga er vol voor."

Wrang grapje

Voor ouders die denken dat ze ook onterecht hun toeslag zijn kwijtgeraakt, verwijst Snel naar de Belastingtelefoon. Dat zorgt voor hoongelach vanaf de publieke tribune. De Belastingdienst kampt namelijk al jaren met slechte bereikbaarheid. 

"Blijkbaar maak ik een wrang grapje", zei Snel. 

Compensatieregeling:

  • Terugbetalen alle onterecht teruggevorderde toeslagen uit 2012, 2013 en 2014
  • 25 procent daar bovenop ter compensatie van materiële schade
  • 500 euro voor elk half jaar dat gedupeerden in de ellende zitten
  • Terugbetaling van in rekening gebrachte invorderingskosten
  • Vergoeding van kosten van juridische bijstand
  • Al toegekende vergoedingen worden hier van afgetrokken

Door het stof

Door de keiharde fraudejacht van de Belastingdienst raakten duizenden ouders onterecht hun kinderopvangtoeslag kwijt. De affaire stortte veel gezinnen in een financiële nachtmerrie. De ouders werden bestempeld als fraudeurs en de Belastingdienst zette allerlei middelen in om het uitgekeerde bedrag terug te vorderen.

Tijdens het debat wordt staatssecretaris Menno Snel (D66) op de grill gelegd door een kritische Tweede Kamer. Snel bood al meerdere keren excuses en ook vandaag ging hij voor de Tweede Kamer en een volle publieke tribune door het stof.

"Het leed dat is aangedaan, kan ik nooit meer helemaal goedmaken. Hoe royaal de compensatieregeling ook wordt", zei Snel.

Toeslagensysteem op de schop

Het Nederlandse toeslagensysteem moet  sneller op de schop, zei de staatssecretaris verder.

Hij gaf al eerder opdracht om het stelsel te laten onderzoeken, maar wil daar meer vaart achter zetten. "Het systeem moet worden aangepast, en we hoeven daarvoor niet te wachten totdat we daar alles over weten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore