Vergoeding

Dijkhoff blijft wachtgeld krijgen, maar gaat het vanaf nu terugstorten

03 december 2019 21:24 Aangepast: 03 december 2019 21:24
Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer Beeld © ANP Foto

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zal wachtgeld blijven krijgen, al had hij eerder vandaag aangegeven daar voortaan van af te zien. Maar dat blijkt wettelijk onmogelijk. Dijkhoff laat het bedrag nu toch elke maand uitbetalen, maar wil het voortaan terugstorten.

Die omslachtige constructie maakt het mogelijk dat hij het bedrag dat hij tot nu toe aan wachtgeld ontving, niet hoeft terug te betalen. Het gaat in totaal om ongeveer 80.000 euro.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten: "Als een ontvanger van wachtgeld vraagt om de regeling stop te zetten, dan ziet hij volgens de wet af van het recht op de hele uitkering. Dat betekent dat er daardoor geen uitkeringsrecht is. Omdat dit recht vervalt, moet de uitkering terugbetaald worden."

37.000 euro per jaar

In aanvulling op zijn salaris als fractievoorzitter, jaarlijks zo'n 125.000 euro, krijgt Dijkhoff 37.000 euro bruto per jaar omdat hij in het vorige kabinet staatssecretaris en minister was. "Ik werk er hard voor en ik hou me aan de wet", zei hij daar eerder over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet toch af van wachtgeld

Er wordt gestudeerd op een wet die het mogelijk maakt de uitbetaling tijdelijk en voor een deel te stoppen, meldt Binnenlandse Zaken. "Met deze aanpassing blijft het recht op een uitkering wel bestaan. Daar kan nu niet op worden vooruitgelopen."

'Domme fout'

Vandaag schrijft HP/De Tijd dat Dijkhoff ten onrechte 4900 euro per jaar ontving aan reiskosten die hij niet heeft gemaakt. Hij beschikt over een door de VVD betaalde auto, met chauffeur. Dijkhoff zou dat geld intussen hebben teruggestort en zegt zelf dat het gaat om een 'domme fout'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ruim 24 miljoen euro aan wachtgeld naar oud-politici'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore