Chaos Belastingdienst

Ouders in ellende door toeslagen, maar Menno Snel piekert niet over aftreden

04 december 2019 06:13 Aangepast: 04 december 2019 10:32
Staatssecretaris Menno Snel (D66).

D66-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wacht vandaag een zwaar debat. Is hij nog wel de juiste man om de toeslagenaffaire op te lossen? Vijf vragen over Menno Snel en de reden waarom hij onder vuur ligt.

1. Waarom is Menno Snel in zwaar weer gekomen? 

Menno Snel ligt onder vuur vanwege de toeslagenaffaire. Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat de Belastingdienst in 2012, 2013 en 2014 willens en wetens toeslagen voor kinderopvang stop heeft laten zetten, zelfs in zaken waarin al vaststond dat ouders er wel gewoon recht op hadden.  Er was bij de Belastingdienst een doorgeschoten fraudejacht ontstaan. Mogelijk tienduizenden ouders werden onterecht als fraudeur aangezien door een jagende Belastingdienst. Gezinnen kregen te maken met schulden van duizenden tot tienduizenden euro's.

2. Waar wordt vandaag over gedebatteerd? 

Menno Snel wacht vandaag een lang en pittig debat. Het debat begint om 10.15 uur en zal naar verwachting tot 19.00 uur duren. De Tweede Kamer heeft een hoop vragen. Zo moet duidelijk worden hoe groot het probleem is, hoeveel ouders gedupeerd zijn en hoe die ouders gecompenseerd gaan worden. Ook wil de Tweede Kamer weten hoe Snel er voor gaat zorgen hoe het in de toekomst beter gaat.  Zeker is  dat de staatssecretaris een flinke kras zal oplopen door het debat. 

3. Waarom zou Snel wel moeten aftreden?

Menno Snel moest al meerdere keren door het stof. Begin dit jaar bood hij al een keer zijn excuses aan. Afgelopen zomer deed hij dat nog een keer na gesprekken met gedupeerde ouders. Twee weken geleden kwam de commissie-Donner met een keihard rapport. De commissie sprak over 'de vooringenomen wijze' waarop de toeslagaanvragen van deze ouders onderzocht en beoordeeld werden. De voorzitter van de commissie zei dat er nog 'duizenden gezinnen' onbehoorlijk zijn behandeld. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat Snel niet snel genoeg in actie is gekomen. "Er is een heleboel fors misgegaan en een heleboel mensen leven nog in onzekerheid. We hebben zeer, zeer zware vragen vandaag."

4. Waarom is Snel nog wél de juiste man op de plek?

Er kleven nadelen aan het wegsturen van de staatssecretaris. Daarmee verlies je namelijk ook inhoudelijke kennis die de D66'er heeft opgebouwd. Bovendien los je met het wegsturen van Snel niet de problemen op bij de Belastingdienst. Bovendien was de doorgeschoten fraudejacht ver voor het aantreden van de D66'er.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Snel sinds juli de kwestie 'voortvarend aangepakt' en kan hij door. "Hij heeft zijn schouders eronder gezet, dat zie ik graag. Er ligt nu een eerste compensatieregeling voor gedupeerde ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden gedupeerde ouders krijgen ruime compensatie in toeslagenaffaire

5. Hoe is Snel er zelf onder?

De staatssecretaris piekert er niet over om af te treden. Hij wil de problemen bij de Belastingdienst aanpakken. "Ik ga mijn uiterste best doen om me dag in en dag uit in te zetten. Dat blijf ik met alle energie die ik in me heb, doen", zei hij onlangs nog. 

Ook premier Rutte nam het vrijdag nog voor hem op in de wekelijkse persconferentie van de premier. Rutte noemde Snel een 'zeer gewaardeerde collega'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het jongetje dat de wereld heel wilde maken, maar 't niet deed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore