Aanpak stikstofcrisis

Snelheidsverlaging naar 100 km/u gaat half maart in

02 december 2019 16:33 Aangepast: 02 december 2019 17:39

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur wordt tweede helft van maart volgend jaar van kracht. Eerst moeten alle snelheidsborden worden aangepast, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Verlaging van de maximumsnelheid is een van de maatregelen die het kabinet neemt vanwege de stikstofcrisis. De snelheidsverlaging is nodig om de stikstofuitstoot terug te dringen, zodat weer ruimte ontstaat voor de bouw.

De nieuwe maximumsnelheden treden pas in werking als de borden langs de weg zijn vervangen. Rijkswaterstaat gaat dat doen tussen donderdagavond 12 maart en maandagochtend 16 maart. De nieuwe snelheden gelden dan vanaf maandagochtend 16 maart om zes uur 's ochtends.

Hier worden de nieuwe verkeersborden gemaakt:

Dit bedrijf in Rijswijk profiteert van de aanpassing van de maximumsnelheid. Zij mogen namelijk de nieuwe verkeersborden maken.

Slecht weer

Mochten de werkzaamheden niet door kunnen gaan door bijvoorbeeld slecht weer dan gebeurt dit tussen 26 en 30 maart en gaat de snelheidsverlaging dus iets later in.

Op autosnelwegen waar op dit moment overdag 120 of 130 kilometer per uur mag worden gereden wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 100 kilometer per uur. Op autosnelwegen waar nu lagere maximumsnelheden gelden verandert niets. De maximumsnelheden tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends blijven gelijk.

Alles wat je moet weten over stikstof

Daphne Lammers legt uit wat stikstof precies is en waarom dat schadelijk is voor mens en natuur.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik kan de partij wel opheffen': hoe de VVD tóch akkoord ging met 100 km/u

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore