Containerramp MSC Zoe

Minister zoekt oplossing voor miljoenen plastic bolletjes Wadden

28 november 2019 14:20
De Waddeneilanden liggen nog bezaaid met dit soort kleine plastic bolletjes.

Minister Van Nieuwenhuizen gaat op korte termijn met deskundigen aan tafel om een oplossing te zoeken voor het plastic dat is achtergebleven op de Wadden na de containerramp met de MSC Zoe. Op de eilanden liggen nog miljoenen plastic bolletjes die moeilijk te verwijderen zijn.

"We zijn in overleg om te kijken wat we kunnen doen", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Er is wel haast. Nog voor het broedseizoen begint, hoopt ze een oplossing te hebben.

Plastic korrels

In een aantal containers die de MSC Zoe vervoerde zat plasticgranulaat. Zakken met de plastic korrels zijn bij de ramp open geraakt en het materiaal heeft zich verspreid over de Waddeneilanden. Ze vormen een grote bedreiging voor de natuur, zegt boswachter Cynthia Borras. Want vogels zien de korrels aan voor voedsel.

Nog miljoenen plastic korrels op Schiermonnikoog: 'Hoe ga je dit schoonmaken?'

Deze boswachter op Schiermonnikoog wordt er moedeloos van, want er liggen nog miljoenen kleine plastic korrels in de natuur.

Niet makkelijk

De Tweede Kamer drong aan op een oplossing. Makkelijk is dat niet, zegt de minister. "Hoe kleiner het spul, hoe lastiger om het te vinden." Ze belooft snel met betrokkenen te kijken hoe de microplastics kunnen worden opgeruimd.

Als de Waddeneilanden kosten moeten maken om troep van de MSC Zoe op te ruimen, schiet het ministerie dit voor. Later zal worden geprobeerd de kosten te verhalen op de reder. "De vervuiler betaalt", herhaalt Van Nieuwenhuizen in een Kamerdebat. Ze gaat er van uit dat dit ook gebeurt. Zo niet dan stapt ze desnoods naar de rechter om de reder tot betalen te dwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wadden nog bezaaid met plastic na containerramp, Kamer wil dat reder dit betaalt

De ramp met MSC Zoe

  • De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 342 containers boven de Waddeneilanden. 
  • Het schip was onderweg naar de Duitse Bremerhaven als de containers ten noorden van het Duitse eiland Borkum overboord slaan.
  • Op de eilanden spoelen niet alleen grote spullen aan (tuinstoelen, speelgoed, auto-onderdelen), maar ook miljoenen plastic korreltjes aan.
  • Rederij MSC, de eigenaar van het schip, nam een bergingsbedrijf uit IJmuiden in de arm om de containers te bergen. 
  • Door hoogwater, vlak na de ramp, kwamen veel korrels op het strand én bij de dijkrand te liggen. Van de korrels bij de dijkrand is zeventig procent met klepelzuigers opgeruimd
  • Bijna een jaar na het ongeluk kampen de waddeneilanden nog altijd met de gevolgen.
  • Vooral op Schiermonnikoog liggen nog altijd miljoenen kleine plastic korrels. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nog 800.000 kilo zoek van lading uit losgeslagen containers MSC Zoe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore