Ga naar de inhoud
Dodelijk huisdier

Kamerleden mét kat reageren op kattenrel: 'Verplicht binnenhouden? Idioot'

Theo Hiddema met zijn kat Bram Beeld © Theo Hiddema

Kamerleden mét kat(ten) vinden de oproep om katten verplicht binnen te houden 'te gek voor woorden'. Forum-Kamerlid Theo Hiddema laat via zijn kat Bram weten het plan 'idioot' te vinden. Ook andere kattenliefhebbers in de Kamer voelen er niets voor om hun kat binnen te houden. "Die van mij vangt wel drie muizen in een week", zegt PvdA'er Moorlag.

Kater Bram en Hiddema zijn onafscheidelijk als de politicus thuis is. Het Forum-Kamerlid laat zijn kat zelfs uit, en gaat zelfs met Bram op vakantie.

'Geregeerd door idioten' 

Wat Hiddema van de uitspraken van wetenschappers vindt? Dat een kat die buiten komt de Europese regels overtreedt? En dat katten 'de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld zijn'? Hiddema stuurt aan RTL Nieuws de volgende reactie: "Dit land wordt geregeerd door idioten."

Ook namens Bram.

'Die van mij vangt muizen'

Bij de PvdA vinden ze ook dat katten gewoon naar buiten moeten. "Mijn katten, Cheryl en Willemijn, zijn ook veel buiten. Het zijn echte jagers", zegt William Moorlag. "Hoofdzakelijk muizen. Soms vangen ze wel drie muizen per dag."

Als je katten binnenhoudt, dan ontzeg je de dieren hun natuurlijke gedrag, vervolgt Moorlag. Volgens het Kamerlid moet er veel meer gebeuren om het aantal zwerfkatten terug te dringen. Nederland zou moeten kijken wat er in Vlaanderen gebeurt, zegt de PvdA'er. "Daar is een chipplicht en moeten katten verplicht worden gesteriliseerd of gecastreerd. Ik vind dat interessant en roep de minister op om dat voorbeeld te volgen."

Ministerie: gewoon naar buiten

Begin vorig jaar was er een Kamermeerderheid die vindt dat gemeenten een chipplicht moeten kunnen invoeren. Op die manier zouden de baasjes van tienduizenden katten die jaarlijks in het asiel terechtkomen, sneller kunnen worden opgespoord. Een chip kost rond de dertig euro.

Het ministerie van Landbouw laat aan RTL Nieuws weten dat de overheid katteneigenaren niet gaat verplichten om hun huisdier binnen te houden.

Kat niet op het spek binden

Bij het CDA zijn ze daar blij mee. CDA-Kamerlid en melkveehouder Maurits von Martels heeft zelf ook een kat op zijn boerenerf rondlopen. "De uitspraken van de wetenschappers om katten niet ongecontroleerd buiten te laten lopen, zijn absolute onzin", vindt de CDA'er. "We moeten het niet groter maken dan dat het is. Laten we de kat niet op het spek binden."

Wilders: ook vrijheid voor katten

Een andere grote kattenliefhebber in de Tweede Kamer, PVV-leider Geert Wilders, vindt ook dat katten hun vrijheid verdienen. Voor zijn katten Snoetje en Pluisje heeft hij zelfs een eigen twitterkanaal opgericht.

Hij noemt de juristen die pleiten voor een binnenblijfplicht 'krankzinnige pseudowetenschappers'. Wilders: "Van mij mogen katten lekker naar buiten wanneer ze maar willen. Laten we dit soort krankzinnige pseudowetenschappers die deze ongein verzinnen, maar eens heel goed opsluiten."

Verhoeven: zorg goed voor je kat

D66'er Kees Verhoeven heeft sinds drie maanden twee kittens. "Uit het asiel. Mats en Mollie." Verhoeven vervolgt: "We hebben juist voor asielkatten gekozen omdat we ze een mooi leven willen geven en omdat ze naar buiten kunnen. Een kat moet je niet verplicht binnenhouden. Buiten jagen en bezig zijn, hoort bij de vrijheid van de kat."

De D66'er wil de discussie vooral omarmen, om iedereen die een huisdier heeft, op te roepen goed voor het dier te zorgen. "Daarmee voorkom je ook dat er zwerfkatten komen."

Verhoeven geeft zelf het goede voorbeeld: "Ik maak elke dag de kattenbak schoon."

'Pak zwerfkatten aan'

De Partij voor de Dieren ziet de kat ook graag lekker buiten rennen en spelen. De Dierenpartij wil dat er veel meer haast gemaakt wordt met de aanpak van zwerfdieren. Kamerlid Frank Wassenberg, die thuis in Limburg vaak visite heeft van zijn buurkat: "Er zijn wel een miljoen zwerfkatten. Die moeten we vangen, castreren of steriliseren en weer terug zetten."

Wassenberg vult aan: "De juristen hebben een punt dat het onze taak is om bepaalde diersoorten te beschermen. Maar dat het zo slecht gaat met de natuur en de vogels, is niet de schuld van de kat, maar van de regering. Omdat er veel te weinig oog is voor de natuur en groen. Veel gemeentebesturen verwijderen heggen en perkjes en zetten er beton voor neer. Dat is ontzettend slecht voor de vogels. We lossen dat probleem echt niet op door katten voortaan binnen te houden."

'Kat
Lees ook:
'Kat die buiten komt overtreedt eigenlijk Europese regels'