Ga naar de inhoud
'Politiek is onzeker'

Dijkhoff geeft wachtgeld van 37.000 euro per jaar niet terug: 'Ik hou me aan de wet'

Klaas Dijkhoff. Beeld © Hollandse Hoogte

VVD'er Klaas Dijkhoff geeft de 37.000 euro die hij jaarlijks aan wachtgeld krijgt, niet terug. Hij krijgt dat omdat hij staatssecretaris en minister was in het vorige kabinet. "Ik werk er hard voor en ik hou me aan de wet", zegt hij. Andere Kamerleden zien dat anders. Maar de wet aanpassen, daar willen de meeste partijen niet aan.

Het blijft een heikel onderwerp: wachtgeld van politici. De Telegraaf meldde begin dit jaar dat Kamerleden, staatssecretarissen en ministers in totaal ruim 24 miljoen wachtgeld opstreken. Dat is geld dat wordt betaald door de belastingbetaler.

Loonstrookje

De wachtgeldregeling is er omdat politiek een onzekere sector is. Je kunt van de ene op de andere dag zonder werk komen te zitten, bijvoorbeeld na verkiezingen. Maar ook huidige Kamerleden profiteren ervan. Het wordt ook gebruikt om het salaris aan te vullen, bijvoorbeeld als een nieuwe baan minder betaalt.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff incasseert elke maand wachtgeld sinds hij in 2017 teruggekeerd is in de Kamer. Volgens de regels heeft hij daar recht op omdat hij staatssecretaris en kort minister van Defensie is geweest in het vorige kabinet. 

37.000 euro per jaar

Het bedrag aan wachtgeld zou zo'n 37.000 euro per jaar zijn. Al weet Dijkhoff zelf niet precies hoeveel het is. "37.000? Dat zou kunnen, maar dan wel bruto", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik zit mijn loonstrookje niet iedere maand uit te rekenen. Ik ben dit werk ook niet gaan doen voor het geld."

Ophef of niet, Dijkhoff is niet van plan het geld terug te storten. "Dat zou hypocriet zijn. Ik ben hier anderhalf jaar geleden ook open over geweest. Het is bekend en ik heb er ook goed over nagedacht", zegt hij. "Het is een recht dat ik heb verdiend door wat ik heb gedaan. Ik heb de wet die mij vertelt wat ik doe, en die leef ik na."

'Snap de ophef'

Of hij snapt dat er ophef over is? "Ik kan me daar iets bij voorstellen. Maar ik denk niet dat heel veel andere mensen zouden zeggen over een vergoeding waar ze recht op hebben: "Laat dit jaar maar zitten." Dijkhoff stelt verder dat hij enkele maanden twee banen heeft gedaan, terwijl hij maar voor eentje betaald kreeg. "Ook dat is volgens de wet."

Waarom krijgt Dijkhoff wachtgeld?

  • Bovenop zijn salaris als fractievoorzitter krijgt Dijkhoff jaarlijks 37.000 euro bruto aan wachtgeld.
  • Die 37.000 euro ontvangt hij sinds hij teruggekeerd is in de Tweede Kamer.
  • Omdat Dijkhoff in het vorige kabinet even staatssecretaris én minister was, biedt de Rijksoverheid hem aan zijn inkomen aan te vullen tot het niveau van zijn laatste functie (minister).
  • Dat Dijkhoff vier weken minister is geweest, pakt voor hem dus gunstig uit. 

Ter vergelijking: 

  • Een staatssecretaris krijgt jaarlijks 154.879 per jaar inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (exclusief pensioen en onkostenvergoedingen).
  • Het salaris van een minister is 165.916 euro (inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering).
  • Het salaris van 'gewone' Tweede Kamerleden bedraagt  8047,53 euro bruto per maand. Daarnaast krijgen Tweede Kamerleden 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. In totaal komt dat neer op ruim 115.000 euro per jaar.
  • Omdat Dijkhoff fractievoorzitter is van de grootste partij, krijgt hij meer salaris dan een Kamerlid. Een toeslag van 10,3 procent, goed voor een salaris van zo'n 125.000 euro. 

GroenLinks-Kamerlid teruggefloten

Ook  Arne Weverling (VVD) en GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks lieten hun inkomen aanvullen met wachtgeld, schrijft de Volkskrant vandaag. Het ging bij Diks om 7.000 euro per jaar.

Ze verklaarde in eerste instantie dat ze hier gebruik van maakte omdat ze als Kamerlid minder ging verdienen dan in haar vorige baan als wethouder in Leeuwarden. Maar Diks werd door haar partij teruggefloten. Ze zal het geld terugbetalen.  

Geweigerd

Andere Kamerleden die minister zijn geweest, hebben het wachtgeld geweigerd. Zoals PvdA'ers Lilianne Ploumen en Lodewijk Asscher. "Ik zie het als werkloosheidsuitkering", zegt Ploumen. "Ik heb nu als Kamerlid een prima salaris. Ik heb niets te klagen. Ik kom uit een gezin waar we niet veel verdienden. Elke keer als ik een pakje roomboter in mijn winkelwagentje kan leggen, denk ik: wat fijn dat ik dat nu kan kopen."

Asscher vult daarbij aan: "Ik heb nu een prachtig salaris, en ik heb niet de behoefte om meer te verdienen." Wat ze ervan vinden dat Dijkhoff wel voor de extra toelage kiest? "Dat is aan hem."

Niet de wet aanpassen

De PvdA'ers willen de wet ook niet aanpassen. "Het is goed dat wachtgeld er is", zegt Ploumen. Een meerderheid van de Kamer wil ook niet dat het wachtgeld wordt afgeschaft. Alleen de SP, PVV en Forum zijn tegen. 

De SP heeft eerder al een keer een initiatiefvoorstel hiervoor ingediend. SP'er Ronald van Raak licht toe: "Schaf het af en laat voor politici gewoon WW gelden. Wachtgeld is gewoon niet uit te leggen."

Buschauffeur
Lees ook:
Buschauffeur Teeven kan nog tot aan zijn pensioen wachtgeld krijgen