Einde kinderopvangtoeslag

GroenLinks wil drie dagen gratis opvang voor ieder kind

26 november 2019 07:09 Aangepast: 26 november 2019 11:54
Beeld © ANP

Ieder kind moet recht krijgen op drie dagen gratis kinderopvang. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil zo een einde maken aan de kinderopvangtoeslag, die voor veel problemen zorgt.

Het systeem is veel te ingewikkeld, vindt Klaver. "Eerst betalen mensen geld aan een kinderopvangorganisatie en krijgen dan weer geld terug van de overheid. Het is één groot gedoe." Het veroorzaakte afgelopen jaren ook veel ellende bij ouders die te veel toeslag ontvingen en dat later weer moesten terugbetalen.

Kinderopvang duurder? 'Niet iedereen heeft het geld'

Veel kinderdagverblijven schroeven de prijzen volgend jaar omhoog, omdat ze ook aan strengere regels moeten voldoen.

Gratis

De oplossing is eenvoudig, zegt Klaver. "Wij zeggen: maak het gratis. We moeten dat gewoon aanbieden als overheid, net als je met onderwijs doet." Als het aan GroenLinks ligt, krijgt ieder kind dan recht op drie dagen kinderopvang.

"Het is niet voor het eerst dat GroenLinks met dit plan komt", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Tot nu toe was hier geen meerderheid voor." Maar Klaver denkt dat het tij aan het keren is. "We denken dat we partijen die nu nog twijfelen over de streep kunnen trekken."

Het systeem van toeslagen zorgt voor veel ellende, zo wordt steeds duidelijker in de toeslagenaffaire. Duizenden ouders hebben enorme bedragen moeten terugbetalen. "We zijn nu voortdurend bezig met de vraag: hoe kunnen we mensen compenseren?", zegt Klaver. "Ik vind het tijd voor de vraag: hoe kunnen we voorkomen dat we over vijf jaar dezelfde problemen hebben."

Prijskaartje

Als de kinderopvang een basisvoorziening wordt, hangt daar wel een flink prijskaartje aan. GroenLinks wil daarom dat het kabinet uitzoekt hoe dit zou kunnen worden betaald, zodat een volgend kabinet de gratis kinderopvang snel kan invoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van