Ga naar de inhoud
Belasting op kerosine

Invloedrijke ChristenUnie-commissie: Nederlandse luchtvaart moet krimpen

(Archieffoto) Beeld © ANP

Een invloedrijke commissie binnen regeringspartij ChristenUnie verzet zich tegen verdere groei van de luchtvaart in Nederland. De luchtvaart zou zelfs moeten krimpen.

Het advies is een discussiestuk voor het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij. Het kabinet waar de ChristenUnie op dit moment deel van uitmaakt, is gericht op groei van de Nederlandse luchtvaart.

Verkiezingsprogramma

De werkgroep presenteert vandaag zijn visie op luchtvaart in Nederland op het congres van de partij. De luchtvaartvisie met als titel Naar het einde van de wereld dient als basis voor het verkiezingsprogramma van de partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

De commissie bestaat uit invloedrijke partijleden uit de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en Nederlandse steden. Zij schrijven onder meer dat de overheid actief dient te sturen op de omvang van de luchtvaart. "Deze sturing zal gegeven de negatieve effecten en de stand van de techniek nu gericht moeten zijn op krimp in plaats van op groei."

Van
Lees ook:
Van alle uitstoot door transport komt de helft van luchtvaart

Belasting op kerosine

Nederland moet volgens het visiestuk het beleid loslaten waarin de luchtvaart wordt beschouwd als groeimotor van de economie. Het terugdringen van het vliegverkeer zal zich volgens de partijleden moeten richten op het aantal vliegbewegingen.

"Daarnaast kan de overheid een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over nut en noodzaak van vliegreizen, waarin burgers ook nu al steeds kritischer naar hun eigen reisgedrag kijken." De partijleden vinden het essentieel dat de CO2-uitstoot van het vliegverkeer afneemt.

Daarom moeten ook de negatieve externe effecten als overlast en milieuschade in de prijs van vliegtickets worden meegenomen. Er moet een, eventueel internationale, belasting op kerosine worden ingevoerd.

ChristenUnie:
Lees ook:
ChristenUnie: uitbreiding Lelystad Airport uitstellen, te veel fouten gemaakt