Over welkom zijn in Marokko

Rutte: misverstand na uitspraak Broekers-Knol over Marokko is opgehelderd

22 november 2019 17:17 Aangepast: 22 november 2019 17:37
De misverstanden die ontstonden door Broekers-Knol zijn opgehelderd. Beeld © ANP

"Zolang er misverstanden waren: die zijn opgehelderd." Dat zei premier Rutte zojuist over de onduidelijkheid die gisteravond ontstond toen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in een debat zei dat ze niet welkom was in Marokko om te spreken over uitgeprocedeerde asielzoekers. Kamerleden reageerden verontwaardigd.

Later nuanceerde Broekers-Knol die uitspraak weer. Ze had nog niet om een gesprek gevraagd, omdat zo’n gesprek weinig zin zou hebben. Ze zou daar 'niet de juiste mensen te spreken zou krijgen'. Dat signaal had ze via het ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen.

Agendatechnische kwestie

De Marokkaanse ambassade ontkende dat Broekers-Knol niet welkom was. "Dat klopt niet", zei de ambassade eerder vandaag tegen RTL Nieuws. Nederland heeft volgens de Marokkaanse ambassade helemaal niet om een gesprek over dit onderwerp gevraagd. "We zien in alle berichten dat zij niet welkom zou zijn. Maar dat klopt niet. Noch ons ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat, noch wij – de ambassade – zijn door Nederland gevraagd om een gesprek. We begrijpen dan ook niet waar dit vandaan komt", zei een woordvoerder.

Na de ministerraad zei minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) dat het Ankie Broekers-Knol tot dusver niet was gelukt om in Marokko te praten omdat dat agendatechnisch nog niet is gelukt. Volgens Kaag was het een 'hele simpele agendatechnische kwestie', niet een kwestie van onwil aan Marokkaanse zijde. "Ik weet zeker dat het een planningskwestie is", aldus Kaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marokko na verwarring door staatssecretaris: nooit gevraagd om een gesprek

Uitgeklaard

Maar Broekers-Knol zei gisteren in het debat niets over volle agenda's of botsende planningen. "Ik kan er als toerist heen, maar ik krijg de minister niet te spreken. Daar wordt aan gewerkt", zei ze in eerste instantie. Ze kwam er aan het einde van het debat nog op terug. "Ik wil graag naar Marokko om te praten over terugkeer. De inschatting was dat ik bij het bezoek niet de juiste mensen te spreken zou krijgen, dat heb ik via Buitenlandse Zaken vernomen."

Premier Rutte zei daar vandaag over: "Zolang er een misverstand was, dat is nu uitgeklaard. We gaan daar zo snel mogelijk heen." Aan de ontstane onduidelijkheid wilde Rutte niet teveel woorden vuil maken. "Het schip hortte even."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Te gek voor woorden', zegt Kamer: Marokko weigert staatssecretaris te ontvangen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore