Ga naar de inhoud
Asielzoekers

Marokko na verwarring door staatssecretaris: nooit gevraagd om een gesprek

Ankie Broekers-Knol Beeld © ANP

De ambassade van Marokko reageert vandaag met verbazing op de commotie door de uitlatingen van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Zij zei gisteravond in een debat dat ze niet welkom was in Marokko om te praten over uitgeprocedeerde asielzoekers. "Dat klopt niet", zegt de ambassade vandaag tegen RTL Nieuws.

Broekers-Knol zei gisteravond in een debat in de Tweede kamer dat ze graag met Marokko in gesprek wilde gaan om te praten over het terugnemen van in Nederland uitgeprocedeerde Marokkaanse asielzoekers. Maar dat zou niet lukken omdat Marokko weigerde om zo'n gesprek met haar te voeren.

Nooit gevraagd

Nederland heeft volgens de Marokkaanse ambassade helemaal niet om een gesprek over dit onderwerp gevraagd. "We zijn blij dat u belt", zegt een woordvoerder. "We zien in alle berichten dat zij niet welkom zou zijn. Maar dat klopt niet. Noch ons ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat, noch wij – de ambassade – zijn door Nederland gevraagd om een gesprek. We begrijpen dan ook niet waar dit vandaan komt."

De ambassade blijft het vreemd vinden dat Broekers heeft gesuggereerd niet welkom te zijn. Inhoudelijk wil de woordvoerder niet reageren op het onderwerp. De ambassade kan niet ingaan op de vraag of er nu een gesprek zal plaatsvinden.

'Te
Lees ook:
'Te gek voor woorden', zegt Kamer: Marokko weigert staatssecretaris te ontvangen

Verontwaardiging

Tweede Kamerleden reageerden verontwaardigd op het feit dat Marokko de staatssecretaris geweigerd zou hebben. Maar na het debat nuanceerde Broekers-Knol haar uitlatingen. Ze had nog niet om een gesprek gevraagd omdat zo’n gesprek weinig zin zou hebben.

Broekers-Knol: "De inschatting was dat ik bij een bezoek niet de juiste mensen te spreken zou krijgen; dat heb ik via Buitenlandse Zaken vernomen. (..) Als ik morgen te horen krijg dat het zin heeft om te gaan, dan zit ik overmorgen, bij wijze van spreken, in het vliegtuig."

'Geen sterk optreden staatssecretaris'

"Dit was geen sterk optreden van de staatssecretaris, dat is duidelijk", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Dingen beweren waarop je later terug moet komen, Kamerleden vragen laten stellen aan een ander ministerie over jouw bezoek aan Marokko. Je zag ook duidelijk de irritatie bij de Kamerleden groeien, wat niet goed is voor de onderlinge verstandhouding. Want ze zullen elkaar de komende tijd nog regelmatig treffen over politiek gevoelige dossiers."

'Herkomstlanden
Lees ook:
'Herkomstlanden weigerden duizenden keren ongewenste asielzoekers'

Gedwongen uitgezette Marokkanen

In 2019 zijn er ongeveer 180 Marokkanen gedwongen uitgezet. Hiervan zijn er ongeveer 150 uitgezet vanuit vreemdelingenbewaring. En 30 vanuit strafrechtelijke detentie.