Luchtaanval Irak

Frustratie over lange zoektocht Defensie naar informatie burgerdoden: 'Dit stinkt'

21 november 2019 13:48 Aangepast: 21 november 2019 14:51
Minister van Defensie Ank Bijleveld is nog steeds op zoek naar informatie. Beeld © ANP

De voortdurende zoektocht van het ministerie van Defensie naar meer informatie over de burgerdoden na een Nederlandse luchtaanval in Irak, zorgt voor grote frustratie bij Tweede Kamerleden van de linkse oppositie. Ook bij de coalitiepartijen wordt gezucht over de tijd die minister van Defensie Ank Bijleveld nodig heeft.

Bij de aanval met Nederlandse F-16's op een bommenfabriek van terreurgroep IS in Hawija in Irak kwamen op 3 juni 2015 tientallen mensen om, onder wie veel burgers. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie werd op de hoogte gesteld, maar meldde desondanks enkele weken later aan de Kamer dat er geen burgerdoden in Irak waren gevallen door Nederlandse luchtacties. Daarmee was de Kamer onjuist geïnformeerd.

Doorzoeken computers

Tijdens een debat over de burgerdoden twee weken geleden steunde bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen minister Bijleveld. De Tweede Kamer stelde na dat debat aanvullende vragen over welke ministers wisten van de burgerdoden door de luchtaanval. Bijleveld beloofde eind deze week helderheid te geven, maar dat wordt begin volgende week.

Om de antwoorden te vinden moeten volgens het ministerie veel computers worden doorzocht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een postennet met een 'gecompliceerde ICT-structuur', aldus Bijleveld in een brief aan de Kamer. Kamerleden willen onder meer weten of premier Mark Rutte en de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking op de hoogte zijn gesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte blijft zwijgen over burgerdoden Irak, vreest niet voor positie

Verbijsterend

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks noemt het verbijsterend dat de ministeries er zo lang over doen. "Minister Bijleveld is blijkbaar uitgegaan van allerlei veronderstellingen, maar nu lijkt het erop dat de boel gewoon niet op orde is. Uitstel van de beantwoording maakt het niet beter. Deze zaak stinkt."

De PvdA begrijpt dat er grondig onderzoek gedaan moet worden nu. "Maar dat onderzoek had natuurlijk al lang moeten plaatsvinden", zegt John Kerstens. "Je kunt niet als minister eerst met wat aannames strooien - in een feitenrelaas bovendien - en dan achteraf eens gaan kijken hoe het zit. Dat is toch echt de verkeerde volgorde."

Beter informatie vinden

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat de kwestie 'het hart van het kabinet raakt'. "Je mag en kan niet zo slordig omgaan met belangrijke feiten over burgerslachtoffers. Terwijl ons twee weken geleden alle informatie gegeven zou worden, blijken veel feiten nu zoek. Ik voel mij als volksvertegenwoordiger bedonderd. Dat de minister-president nu al wekenlang zijn geheugen kwijt is maakt dit alles nog zorgelijker."

Regeringspartij VVD laat bij monde van Kamerlid Andre Bosman weten dat het 'liever een goed verhaal' krijgt 'dan snel een verhaal'. Bosman begrijpt dat het lastig is om alle informatie met een druk op de knop te hebben. "Maar dit is ook een signaal dat dit in de toekomst wel anders geregeld moet worden, want dit moet in de toekomst zeker sneller geleverd kunnen worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet erkent burgerdoden bij aanval Irak, Tweede Kamer onjuist geïnformeerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore