Ga naar de inhoud
Bij piekmomenten

Belastingtelefoon gaat burgers terugbellen

Een medewerker van de Belastingdienst.

Wie op drukke momenten de Belastingtelefoon belt, kan er vanaf volgend jaar voor kiezen te worden teruggebeld. Op piekmomenten kunnen bellers dan een bericht achterlaten om op een rustiger moment te worden teruggebeld.

Het is één van de maatregelen die de Belastingdienst neemt om de service aan burgers te verbeteren. Medewerkers van de Belastingtelefoon gaan ook uit eigen beweging mensen bellen, om er voor te zorgen dat ze op tijd hun verplichtingen nakomen.

Telefoontje met uitleg

Wie bijvoorbeeld de onlinebelastingaangifte invult maar deze niet verstuurt, kan een telefoontje verwachten. De Belastingtelefoon wijst mensen er dan op dat ze op tijd aangifte moeten doen. Dat gebeurt overigens alleen als bij de Belastingdienst een telefoonnummer bekend is.

Ook als er iets verandert in de toeslagen kunnen mensen een telefoontje van de Belastingdienst verwachten. De Belastingdienst stuurt al berichten bij wijzigingen. Maar vaak zien mensen pas dat ze meer of minder toeslagen ontvangen als het geld op hun rekening wordt gestort. Een telefoontje met uitleg over de verandering moet mensen eerder duidelijkheid geven.

Kinderopvangtoeslag

Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, moeten vaak aan het eind van het jaar grote bedragen terugbetalen. De Belastingdienst neemt maatregelen die ervoor moeten zorgen dat een betere inschatting wordt gemaakt over hoogte van de toeslag waar iemand recht op heeft.

Ouders die met vragen zitten, klagen nu vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en geen duidelijke antwoorden krijgen. Daarom komen er aparte teams om ouders die meer ondersteuning nodig hebben persoonlijk te begeleiden. Als het nodig is, krijgen zij een vast aanspreekpunt.

App in testfase

In oktober lanceerden de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken een app die ouders inzicht geeft in de kinderopvangtoeslag. Via de app kunnen ze ook veranderingen doorgeven. Deze app wordt nog getest op gebruiksgemak door een kleine groep van zo’n duizend ouders en wordt volgend jaar verder verspreid.

40
Lees ook:
40 procent mensen laat belastingaangifte door iemand anders doen