Tegen grote huurverhogingen

Tweede Kamer wil huurstijging vrije sector aan banden leggen

19 november 2019 17:01
De vrije sectorhuren in de steden zijn de afgelopen jaren fors omhoog gegaan.

Er moet een einde komen aan de extreme huurstijgingen in de vrije sector. De Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet samen met verhuurders een plan maakt om die jaarlijkse huurverhoging te maximeren.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer diende bij de behandeling van de woonbegroting vorige week een motie in om te kijken of de huurverhoging in de vrije sector aan banden kan worden gelegd. Die motie werd vandaag gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Nu mogen verhuurders in de vrije sector zelf weten met hoeveel procent ze jaarlijks de huur verhogen. Nijboer wil dat er een wettelijke beperking komt, zoals die er ook voor sociale huurwoningen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet komt met aanpak huurstijging en scheefwonen

'Noodknop' voorkomen

Branchevereniging IVBN voor verhuurders in de vrije sector heeft zelf voorgesteld om de huurverhoging te maximeren. Zij hoopt zo onder de zogenoemde 'noodknop' uit te komen. Dat is een maatregel die het voor gemeenten mogelijk maakt in te grijpen bij buitensporige huurverhogingen. De minister voor Milieu en Wonen onderzoekt al geruime tijd de invoering.

Nijboer heeft tijdens de behandeling van de woonbegroting aan minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen gevraagd met de verhuurders om tafel te gaan zitten om een wettelijke regeling te maken. In de motie wordt de minister gevraagd dit voorjaar de Tweede Kamer te informeren over de uitkomst.

'Geen doen'

Het PvdA-Kamerlid heeft nog  geen percentage in zijn motie opgenomen. Hij heeft daar wel een idee voor. "Ik ben voor een maximale verhoging van 1 procent per jaar bovenop de inflatie. Verhuurders stelden een verhoging van 7,5 procent in vijf jaar voor. Dat lijkt mij veel."

Het wordt volgens Nijboer hoog tijd dat een einde komt aan extreme huurverhogingen. "Huisjesmelkers maken nu maximaal misbruik van huurders die door de woningnood geen kant op kunnen. Jongeren betalen steeds vaker meer dan de helft van hun inkomen aan huur. Dat is geen doen. Voor veel mensen is het maar de vraag of ze volgend jaar de huur nog kunnen betalen", aldus Nijboer.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore