Discriminatie

Kamer roept Rutte naar parlement om vragen over spreekkoren Den Bosch

19 november 2019 15:16 Aangepast: 19 november 2019 15:25
Beeld © ANP

De Tweede Kamer pikte het niet dat premier Rutte vanmiddag geen vragen wilde beantwoorden in het parlement over racistische spreekkoren in het stadion van Den Bosch. De premier liet de beantwoording over aan zijn collega, minister Bruins. De oppositie eiste 'leiderschap' van de premier. Rutte keerde daarom terug naar de Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Den Bosch - Excelsior gestaakt wegens racisme

Zondagmiddag werd een speler van Excelsior racistisch bejegend door supporters van het thuis spelende FC Den Bosch. De Brabantse supporters zongen liedjes over Sinterklaas en Zwarte Piet op het moment dat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira aan de bal was. Ook klonken oerwoudgeluiden vanaf de tribune. Het duel werd enige tijd stilgelegd door scheidsrechter Laurens Gerrets.

Een geëmotioneerde Mendes Moreira vertelde na de wedstrijd dat hij door de supporters was uitgescholden voor 'k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker'. De voetbalbond KNVB en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Den Bosch gaat racistische spreekkoren nu toch onderzoeken

De Kamer wilde van Rutte weten wat het kabinet gaat doen om racistische incidenten als dit in de toekomst te voorkomen. Rutte antwoordde geschrokken te zijn van het incident. "Als dit het land is waar wij wonen, dan kunnen we het tentje beter sluiten", zei hij.

Collectief aanpakken

Hij zei dat discriminatie 'het stomste en domste is wat je kan doen'. "Je zet mensen op achterstand en je maakt als land niet gebruik van de mogelijkheden en talenten die er zijn."

Wel benadrukte hij dat iedereen er in de samenleving samen over na moet denken wat er aan gedaan moet worden. "Wat wij kunnen doen is er 24 uur of 48 uur over nadenken wat wij er collectief aan kunnen doen om mensen hierop aan te spreken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore