Kinderen en zwangeren

Kamer wil snelle aanpak gevaarlijke loden waterleidingen

19 november 2019 15:42 Aangepast: 19 november 2019 15:46
Te veel lood in drinkwater is schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen tot 7 jaar.

Het kabinet moet snel een plan van aanpak maken om loden waterleidingen uit woningen te verwijderen. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. De leidingen vormen een gevaar voor zwangere vrouwen en kinderen tot 7 jaar.

Naar schatting zijn er in Nederland nog 100.000 tot 200.000 huizen met loden waterleidingen. Die leidingen kunnen er voor zorgen dat teveel lood in het drinkwater komt.

Invloed op hersenontwikkeling

Begin deze maand waarschuwde de Gezondheidsraad hiervoor. Voorzitter Pim van Gool zei toen tegen RTL Nieuws dat er aanwijzingen zijn dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling. Ook kan de bloeddruk omhoog gaan en kan er schade aan nieren ontstaan. Van Gool riep op om meer actie te ondernemen om de loden leidingen te vervangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'200.000 woningen hebben ongezonde loden waterleidingen'

Voor de Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Jessica van Eijs (D66) was dat reden om een motie in te dienen die het kabinet opdraagt hier snel werk van te maken. Vandaag stemde de Tweede Kamer voor die motie. Gevolg is dat er nog dit jaar een plan van aanpak moet komen.

Verstopt in muur of vloer

De kans op loden waterleidingen is het grootst in huizen van voor 1960. Daarna is lood niet meer gebruikt. Ze zijn te herkennen aan de grijze kleur. Maar soms is het moeilijk om vast te stellen of er loden leidingen zijn, omdat ze in muren of vloeren zijn verstopt.

In drinkwater mag maximaal 10 microgram lood zitten. Probleem is dat je het niet merkt als er meer in zit. Lood heeft geen geur of smaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore