Ga naar de inhoud
Jeugdzorg

Partijen willen steunpunt voor jongeren met psychische problemen: 'Ze lopen vast in het systeem'

Voor jongeren met complexe psychische problemen is het vaak moeilijk passende hulp te vinden. Jongeren en hun ouders lopen veel te vaak vast in het systeem. VVD en GroenLinks pleiten voor één steunpunt. "Juist deze jongeren zijn kwetsbaar en hebben steun nodig. Daar moeten we voor zorgen."

Al negen maanden wacht Kaylee (18) uit Hoorn op passende hulp voor haar problemen, al weet niemand waar die precies te vinden is. "Ik heb twee hoofddiagnoses, chronische PTSS én borderline", vertelt ze. "Die moeten tegelijkertijd behandeld worden, maar er is bijna niemand die daarvoor de juiste papieren heeft."

Te complex

Kaylee heeft het wel geprobeerd. Al als klein kind voelde ze zich vaak somber. Nadat de huisarts eerst de verkeerde diagnose stelde, komt ze uiteindelijk terecht in de GGZ. Ook daar krijgt ze bij verschillende instellingen niet de behandeling die ze nodig heeft.

Het probleem is, legt ze uit, dat alle behandelaars die ze ziet, alleen gekwalificeerd zijn om een deel van haar problemen op te lossen. Het zorgt ervoor dat ze nu thuis zit, zonder hulp. "In september kreeg ik bijvoorbeeld na acht maanden op de wachtlijst van een instelling, te horen dat ook zij me niet konden helpen, dat m'n problemen te complex waren."

Ze volgde kort nog ergens anders een dagbehandeling, maar ook dat liep al snel op niets uit. "Na zes weken lieten ze me weten dat ze me niet konden helpen. Dat had ik op dag één al door. De volgende dag hoefde ik niet meer te komen. Sindsdien zit ik zonder hulp."

Jonneke
Lees ook:
Jonneke (19) wilde dood, vroeg hulp en hoorde: 'Over een halfjaar kun je terecht'

'Ik wilde m'n telefoon door de kamer gooien'

Het probleem van Kaylee staat niet op zichzelf, ziet Louis de Mast. Hij werkt in de GGZ en krijgt regelmatig te maken met casussen als die van Kaylee. Ook hij probeerde tevergeefs een plek voor haar te vinden, maar kreeg keer op keer te horen dat er geen passende hulp was. 

"Op een gegeven moment wilde ik uit woede haast m'n telefoon door de kamer gooien", zegt hij. "En ik bedacht me: als ik al door de bomen het bos niet meer zie, telkens te horen krijg dat niemand doorpakt en niemand de urgentie ziet, hoe frustrerend moet het dan zijn voor Kaylee en haar moeder?"

Te vaak, zegt hij, bellen ouders, verzorgers of jongeren zelf stad en land af in de hoop ergens behandeling te kunnen vinden. Toch lopen ze steeds opnieuw vast.

Eén steunpunt

Om aandacht te vragen voor deze en andere problemen in de Jeugdzorg richtte De Mast onlangs het platform 'Lijm de Zorg' op. Zijn boodschap vandaag: zorg dat er één landelijke helpdesk komt waar deze jongeren en hun ouders met hun vragen terecht kunnen, en die zo nodig kan helpen met het zoeken naar de juiste behandelaar.

De VVD en GroenLinks ondersteunen de oproep. Vandaag praat de Tweede Kamer over de Jeugdzorg. "Het is treurig dat jongeren met psychische problemen nergens terecht kunnen", zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. "Juist deze jongeren zijn kwetsbaar en hebben steun nodig. Daar moeten we voor zorgen."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp

Huiverig

Volgens Kaylee zou het kunnen helpen als er een steunpunt komt waar iedereen verder geholpen kan worden. Maar ze is ook een beetje huiverig. "Er is nu zo veel aandacht voor. Ik heb gezien dat ik zeker niet alleen ben. Maar als we straks allemaal aankloppen bij dat steunpunt, komen er dan niet weer opnieuw heel lange wachtlijsten?"

Zelf is ze inmiddels wel klaar met dat wachten. Ze blijft hopen op een snelle oplossing, zelfs als ze daarvoor vanuit Hoorn helemaal naar de andere kant van het land moet.