Stikstofaanpak

GroenLinks: trajectcontrole op alle snelwegen

17 november 2019 13:49 Aangepast: 17 november 2019 13:55
De trajectcontrole bij snelweg A2. Beeld © ANP

Als het aan GroenLinks ligt, komen er trajectcontroles op alle snelwegen. Nu de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur gaat, is het volgens de oppositiepartij goed om daar streng op te controleren.

Nederland zit op slot door stikstof. Boeren protesteren, vergunningen en bouwprojecten liggen stil. Het kabinet presenteerde vorige week plannen om uit de impasse te komen.

Zo gaat de de maximumsnelheid op snelwegen tussen 06.00 uur en 19.00 uur naar 100 kilometer per uur. Een snelle manier om de uitstoot omlaag te brengen, zegt het kabinet.

Onduidelijkheid

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur kon in het debat over de maatregel nog niet zeggen of er extra gecontroleerd zal worden, maar volgens Bromet moet dat wel gebeuren. "Waarom niet?" zegt Kamerlid Laura Bromet in het actualiteitenprogramma Buitenhof.

Verder noemt Bromet het 'halfslachtig' dat er 's nachts op bepaalde wegen nog 130 mag worden gereden. Als de snelheidslimiet ook tussen 19.00 en 06.00 uur naar 100 gaat, 'kan er 20 procent meer gebouwd worden', zegt de politica.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom jij 100 wilt rijden op de snelweg (en waarom niet)

Premier Rutte noemde tijdens de presentatie van het stistofbeleid het besluit 'een rotmaatregel'. "Niemand vindt het leuk. Maar er speelt echt een groter belang: het voorkomen dat banen verloren gaan", zei Rutte.

Geen einddatum

Door de snelheidsverlaging wordt minder stikstofoxide uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet 'droge voeten' garanderen.

Rutte kon niet zeggen of er een einddatum was voor de verlaging van de maximumsnelheid. Hij zei dat de maatregel voor langere tijd is.

Dit zijn de maatregelen van het kabinet tegen de stikstofuitstoot:

  • 100 km per uur overdag, 130 km per uur tussen 19.00 en 06.00 uur.
  • Er komt een noodwet voor aantal grote projecten die belangrijk zijn voor onze veiligheid, zoals kustversterking.
  • Ter compensatie voor projecten van nationaal belang die doorgaan, wordt 250 miljoen euro uitgetrokken voor extra maatregelen voor natuurbescherming. 
  • Er komt een herschikking van de natuurgebieden. Dat kan betekenen dat Natura2000-gebieden worden samengevoegd. 
  • Het veevoer voor koeien wordt aangepast, zodat de dieren minder stikstof uitscheiden.

1 december

Het kabinet weet nog niet wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen precies zal ingaan. Minister Van Nieuwenhuizen wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. Ze zegt dat de verlaging niet van de ene op de andere dag kan worden doorgevoerd.

De snelheidsverlaging vergt voorbereidingen, zoals het plaatsen van nieuwe verkeersborden langs de kant van de weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore