Toeslagenaffaire

Staatssecretaris Snel: 'Ik kan aangedane leed nooit goedmaken'

15 november 2019 16:38 Aangepast: 15 november 2019 17:10
Menno Snel Beeld © ANP

Staatssecretaris Menno Snel is diep door het stof gegaan over het leed dat hij ouders heeft aangedaan die onterecht werden beschuldigd van fraude met toeslagen voor de kinderopvangtoeslag. "Daar maak ik nog een keer duidelijk excuses voor", zei Snel tijdens een persconferentie. "Dat is echt, echt, niet oké wat daar is gebeurd."

Snel lichtte het besluit van het kabinet toe om gedupeerde ouders door de onterechte terugvordering van kinderopvangtoeslagen, nog voor het einde van dit jaar financieel te compenseren.

De schadevergoeding wordt vormgegeven zoals de commissie-Donner, die onderzoek deed naar de affaire en daar deze week verslag over uitbracht, heeft geadviseerd. De gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde bedragen alsnog uitbetaald en ontvangen daarnaast extra compensatie voor materiële en immateriële schade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet gaat gedupeerden toeslagenaffaire nog dit jaar betalen

Grenzen overschreden

Snel oordeelt in navolging van de commissie-Donner hard over de fouten de de fiscus in deze zaak heeft gemaakt. "De grenzen van de handhaving zijn doelbewust opgezocht en wat mij betreft overschreden", schrijft de bewindsman. Honderden gezinnen werden ten onrechte van fraude beticht en in de financiële ellende gestort doordat zij vele duizenden euro's aan toeslagen moesten terugbetalen.

De staatssecretaris erkent dat hij het geduld van de getroffen ouders én van de Tweede Kamer 'lang op de proef heeft gesteld', en zegt dat te betreuren. De onrechtmatige handelwijze van de fiscus 'wringt temeer omdat het kwetsbare groepen betreft, waarbij het stopzetten of intrekken van een toeslag extra schrijnend kan uitpakken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: hoe ouders 'efficiënt en effectief' kapot werden gemaakt

Meer zaken

Of de Belastingdienst ook in vergelijkbare zaken ouders heeft benadeeld, wordt nog onderzocht. De commissie-Donner gaat ervan uit dat uiteindelijk eerder duizenden dan honderden mensen gecompenseerd moeten worden.

Snel kondigt daarnaast maatregelen aan om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zo wordt onderzocht of vereenvoudiging van de Belastingdienst, bijvoorbeeld door onderdelen af te splitsen, de organisatie effectiever kan maken.

Snel schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat ouders die zich nog niet hebben gemeld, terecht kunnen bij de Belastingtelefoon. "De melding wordt zorgvuldig geregistreerd en doorgeleid naar de juiste afdeling waar de melding wordt opgepakt. Ook deze ouders zullen geïnformeerd worden over de vervolgstappen", schrijft hij

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders vaker zonder bewijs slachtoffer fraudejacht Belastingdienst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore