Sociale advocatuur

Sociale advocaten krijgen jaarlijks 36 miljoen euro extra

15 november 2019 16:45 Aangepast: 15 november 2019 16:56

De sociale advocatuur krijgt er tot het einde van deze kabinetsperiode 36 miljoen euro per jaar bij. Sociale advocaten wilden meer geld vanwege dalende tarieven en hadden voor begin januari acties aangekondigd. Die zijn van de baan.

Strafrechtadvocaten wilden meer geld voor de piketdiensten waarbij ze op afroep beschikbaar zijn om bijstand te verlenen aan minderbedeelde verdachten. Advocaten kunnen daarvoor bijna altijd opgeroepen worden. Ze krijgen daar een relatief lage vergoeding voor, terwijl het een grote hap uit hun werktijd neemt.

Aanvankelijk hield Dekker lang vast aan de afspraken in het regeerakkoord, waarin stond dat het stelsel voor de rechtsbijstand zonder extra geld wordt hervormd. De oplossing voor de dalende tarieven van de sociaal advocaten waren volgens hem minder rechtszaken. Nu is het kabinet toch gezwicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sociaal advocaten in staking tegen lage vergoeding: 'Zo gaat het systeem kapot'

Actie voeren

Begin november verlieten advocaten demonstratief een debat in de Tweede Kamer over de gesubsidieerde rechtsbijstand. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) was de komende jaren 25 tot 30 miljoen euro per jaar nodig om de problemen op te lossen.

De sector kondigde aan om in de eerste twee weken van januari actie te gaan voeren. De Kamer was daar er bezorgd over. De sociaal advocaten zien daar nu van af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore