Compensatie

Kabinet gaat gedupeerden toeslagenaffaire nog dit jaar betalen

15 november 2019 16:09 Aangepast: 15 november 2019 16:16
Menno Snel Beeld © ANP

Het kabinet streeft ernaar gedupeerde ouders in de zogenoemde CAF-11-zaak over de onterechte terugvordering van kinderopvangtoeslagen, nog voor het einde van dit jaar financieel te compenseren. De gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde bedragen alsnog uitbetaald en ontvangen daarnaast extra compensatie voor materiële en immateriële schade.

Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.

De schadevergoeding wordt vormgegeven zoals de commissie-Donner, die onderzoek deed naar de affaire en daar deze week verslag over uitbracht, heeft geadviseerd.

Harde conclusies

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner trok gisteren harde conclusies over de manier waarop de Belastingdienst ouders aanpakte als fraudeurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden gedupeerde ouders krijgen ruime compensatie in toeslagenaffaire

De commissie-Donner werd in het leven geroepen nadat door publicaties van RTL Nieuws en Trouw bleek dat door de rigoureuze fraudeaanpak van de Belastingdienst de toeslagen van veel mensen onterecht werden afgepakt. Veel mensen kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Donner onderzocht 300 gevallen, maar concludeert dat er veel meer gevallen zijn."Ik ben bang dat we het eerder over duizenden ouders hebben dan honderden", aldus Donner.

Snel en ruimhartig

Donner stelde dat er een snelle en ruimhartige compensatie moet komen voor een groep van duizenden ouders. Ze moeten daarnaast niet alleen compensatie krijgen voor geleden financiële en emotionele schade.

"Minstens zo belangrijk is de erkenning dat ze onterecht als fraudeur zijn behandeld, zonder mogelijkheid om zich daartegen te verweren", zei de commissie-Donner. Niet alleen de teruggevorderde toeslagen voor kinderopvang moeten vergoed, ook moet er een 'ruimhartige' schadevergoeding komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: hoe ouders 'efficiënt en effectief' kapot werden gemaakt

Tijdlijn toeslagenaffaire:

  • 2014: toeslagen stopgezet
  • 2015: intern al geconcludeerd dat het 'juridisch moeilijk te verdedigen' is
  • 20019 maart: Staatssecretaris Snel in Kamerdebat: "Het is echt een welgemeend excuus want hier is echt alles, op alles zijn er dingen mis gegaan."
  • 2019 juni: Snel na gesprek met gedupeerde ouders: "Het was natuurlijk een gesprek waarin boosheid, verdriet en onrecht dat die ouders is aangedaan heel duidelijk naar voren kwam. En ik heb vandaag de intentie uitgesproken dat ik dat wil rechtzetten."
  • 2019 4 juli: Snel in Kamerdebat: "Ik ben er echt van doordrongen dat de manier waarop het gebeurd is dat dit niet kan. Ik wil dat rechtzetten voor deze ouders. Er moet gewoon een schadevergoeding komen voor de getroffen ouders."
  • 2019 11 juli: op de vraag 'Kunt u uitsluiten dat het om duizenden of tienduizenden gaat?'zegt Snel: "Dat wil ik niet omdat ik wil weten net als de Kamer hoeveel het er zijn. Dat zijn we in beeld aan het brengen. Dat is niet iets dat ik van vandaag op morgen in beeld heb."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore