Stikstofcrisis

Oppositie blijft ontevreden na stikstofdebat, 'maatregelen deugen niet'

14 november 2019 18:56 Aangepast: 14 november 2019 18:58
Thierry Baudet (FvD) tijdens het Tweede Kamerdebat. Beeld © ANP

Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens.

Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

'Beschamende vertoning'

De linkse partijen betichtten het kabinet van getreuzel. De Raad van State schoot het stikstofbeleid van de overheid in mei al af, waarom had het kabinet een halfjaar nodig om met maatregelen te komen, vroegen onder meer SP, GroenLinks en de PvdA. GroenLinks-leider Jesse Klaver verweet het kabinet een 'wanprestatie' te leveren, PvdA'er William Moorlag sprak van een 'beschamende vertoning'.

Dat het kabinet overweegt de beschermde Natura 2000-gebieden te herzien, viel niet in goede aarde. De partijen waren ook negatief over het plan om gecreëerde stikstofruimte te gebruiken voor de aanleg van nieuwe wegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bouwplannen Randstad blijven onzeker, ook mét stikstofmaatregelen'

Volgens Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet is er helemaal geen stikstofcrisis. De PVV-leider maakte premier Mark Rutte meerdere keren uit voor leugenaar, uiteindelijk tot ergernis van de Kamervoorzitter.

De oppositie greep ook de verdeeldheid binnen de coalitie dankbaar aan. "Er is vooral veel geruzied", zei SP-Kamerlid Frank Futselaar. Volgens Wilders laat Rutte zich 'gijzelen' door de linkse partijen. De maatregelen worden volgens de oppositie door elke coalitiepartij anders geïnterpreteerd.

Premier Mark Rutte en de verantwoordelijke ministers uit zijn kabinet konden de Kamer ook niet overtuigen.

Alles wat je moet weten over stikstof

Wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je allemaal uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze bedrijven klagen staat aan om PFAS: maken zij kans?

PFAS

Over de problemen met PFAS (een verzamelnaam voor chemische stoffen) in de grond toonden ook coalitiepartijen zich ongeduldig. Veel grondverzetters kunnen niet aan de slag, vanwege de strenge norm die de overheid momenteel hanteert. Minister Stientje van Veldhoven wil voor 1 december met een nieuwe, landelijke 'achtergrondwaarde' komen, maar dat is velen niet snel genoeg.

Kan het echt niet eerder, vroeg de VVD, en kan een overschrijding van de norm niet tijdelijk worden gedoogd, wilde CDA'er Jaco Geurts weten. Ze kregen nul op het rekest van Van Veldhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore