Status afpakken

Minder beschermde natuur is nu toch wel optie, zegt kabinet

13 november 2019 19:31 Aangepast: 13 november 2019 19:38
Beeld © iStock

Het kabinet wil kijken of niet toch de status kan worden afgepakt van enkele beschermde natuurgebieden in Nederland. Vorige maand verkondigde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog stellig dat dat onmogelijk was.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan', schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Altijd zwak

Minister Schouten (Landbouw) denkt onder meer mogelijkheden te zien bij enkele kleine Natura 2000-gebieden, die 'door hun omvang en ligging' altijd zwak zullen blijven. Het Europees Hof van Justitie kent slechts twee geldige redenen om de Natura 2000-status af te pakken, en 'onhaalbaarheid van de beschermingsdoelen'  is er één van. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snap je ook niets meer van de stikstofcrisis? Dit is hoe het zit

Geen optie

Maar het Hof stelt daarbij wel dat die onhaalbaarheid niet mag worden veroorzaakt door nalatigheid van de overheid. Daarom concludeerde het ministerie eerder dat het afpakken van de status geen optie is. 

Volgens hoogleraar stikstofstudies Jan Willem Erisman van de Vrije Universiteit in Amsterdam is het nieuwe plan kansloos. "Hiervoor moet je met zware argumenten komen. Als de overheid er niet in slaagt de stikstofdepositie omlaag te krijgen, is dat geen goede reden."

Dit zijn de stikstofplannen van het kabinet

Het kabinet is eruit: er ligt een pakket aan maatregelen om de stikstof- en PFAS-problemen voorlopig op te lossen. RTL Z zet de belangrijkste maatregelen op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore