In zwembroek

Traditioneel reisje fractieleiders keert na jarenlange afwezigheid mogelijk terug

14 november 2019 13:24 Aangepast: 14 november 2019 14:05
Arib en de fractieleiders in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De terugkeer van een Haagse traditie is aanstaande. Althans, als het aan Kamervoorzitter Khadija Arib ligt. Zij wil dat het traditionele werkbezoek van de Kamervoorzitter en de fractievoorzitters aan een buitenland binnenkort opnieuw plaats zal vinden en heeft daarom alle fractievoorzitters in een persoonlijke brief uitgenodigd.

Het reisje was een goed Haags gebruik, vooral bedoeld om de onderlinge banden te versterken. Per regeerperiode van een kabinet vertrokken de fractievoorzitters. Vaak waren de Antillen de bestemming, om ook de betrokkenheid bij de eilanden te tonen. In 2002, 2003, 2007 en 2011 werden door de toenmalige fractieleiders en Kamervoorzitter de Antillen bezocht. Maar in andere jaren waren Indonesië, Suriname, India en Zuid Afrika reisdoel van de fractieleiders.

Snoepreisje

Aan de traditie kwam een abrupt einde omdat veel politici er weinig voor voelden om deel te nemen aan een trip die door het grote publiek als een snoepreisje zou kunnen worden gezien. Ook vreesden ze weinig verhullende foto's van zichzelf in zwembroek - met schildpadjes - op de voorpagina's van landelijke kranten.

Arib hoopt dat de fractievoorzitters snel over hun eigen schaduw heen springen. Ze hoopt snel te horen of de fractieleiders op haar uitnodiging ingaan.

De eerste afwijzing heeft ze al binnen. VVD-fractieleider Dijkhoff heeft de Kamervoorzitter al laten weten dat hij niet mee zal gaan. Dijkhoff heeft voorgesteld een loting tussen alle gemeenten te organiseren om te bepalen waar de fractieleiders naartoe gaan. Maar daar wil Arib dus niet aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister verbiedt nieuwe Antillenreisjes ambtenaren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore