Nieuw boek

Van achterstandswijk naar burgemeesterschap: blijft Aboutaleb in Rotterdam?

13 november 2019 13:04 Aangepast: 13 november 2019 13:20
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Beeld © ANP

Gaat Ahmed Aboutaleb verder als burgemeester van Rotterdam? Het is dé vraag die speelt op het moment dat het nieuwe boek 'Ahmed Aboutaleb overal de eerste' uitkomt. "Aboutaleb is er een meester in om boven de markt te laten hangen wat hij gaat doen", zegt Ruben Koops, een van de auteurs.

Aboutaleb staat op een kruispunt in zijn leven, zegt Koops. "Hij moet beslissen of hij doorgaat als burgemeester. Het zou zijn derde termijn worden." Aboutaleb zorgt ervoor dat die vraag lange tijd blijft sluimeren.

"Zo deed hij dat ook in de zomer van 2016, toen hij lang boven de markt heeft laten hangen of hij de nieuwe PvdA-lijsttrekker wilde worden. Met als gevolg dat allerlei mensen, zoals 13 PvdA-burgemeesters in een open brief, hem gingen vragen om de stap te zetten", zegt Koops. Die beproefde methode lijkt hij volgens de auteur nu ook toe te passen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb biedt excuses aan voor gang van zaken rond dood Hümeyra

Strategisch denken

"Over een nieuwe termijn als burgemeester heeft Aboutaleb gezegd dat hij er eind 2019 een besluit over zal nemen. Al die tijd wordt er over hem gesproken en wordt er gespeculeerd over zijn keuze." Koops ziet dat die strategie werkt. Zo heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW Aboutaleb al opgeroepen om in Rotterdam te blijven. "Dat doet hij heel handig."

Het geeft volgens Koops goed aan hoe strategisch Aboutaleb denkt. "Sommige mensen noemen het berekenend, maar dat vind ik zo negatief. Je kunt ook zeggen dat hij goed vooruit denkt. Het is natuurlijk niet gek dat hij zijn carrière plant."

Bestuurder die nog in actie is

Parool-journalist Koops schreef het boek samen met Trouw-journalist Elisa Hermanides. De twee wilden nú een boek schrijven over Aboutaleb, juist omdat hij nog steeds actief is. "Van veel bestuurders en politici verschijnen na hun actieve carrière hun memoires, maar het maakt het juist zo boeiend dat ze nog midden in dat leven staan."

De auteurs beschrijven de lange weg die Aboutaleb heeft afgelegd. Hij kwam op 15-jarige leeftijd samen met zijn ouders en broertje en zussen van Marokko naar Nederland. Hij woonde in de verpauperde Molenwijk in Den Haag en sprak geen woord Nederlands. De jonge Aboutaleb leerde de taal in buurtcentra en ging naar de lts. Toen al onderscheidde hij zich door zijn enorme leergierigheid en werklust. Uiteindelijk rondde hij de hts af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb: 'Sommigen begrijpen niet dat vrouwen ook nee kunnen zeggen'

Gevraagd door LPF

Via de journalistiek kwam hij terecht in de voorlichting. Toen hij in 2002 - hij was toen directeur van multicultureel instituut Forum - door de LPF werd gevraagd als staatssecretaris, zei hij niet direct nee.

"De strateeg Aboutaleb neemt zijn beslissingen weloverwogen", zegt Koops. "Toen de LPF hem vroeg om staatssecretaris te worden, overlegde hij eerst met bekenden, in dit geval publicist Paul Scheffer. Die vroeg hem of hij ooit lid had willen worden van de LPF. Aboutaleb antwoordde ontkennend. Hij bedankte de LPF daarna voor de eer."

Respect afdwingen

Vanuit Forum stapte hij over naar de gemeente Amsterdam, waar hij topambtenaar werd. Nadat Rob Oudkerk daar als wethouder had moeten vertrekken, werd hij opgevolgd door de toen 42-jarige Aboutaleb. Voor de PvdA dus. Voor veel mensen kwam het als een verrassing dat hij lid was van die partij. In 2007 werd hij staatssecretaris en in 2009 burgemeester van Rotterdam.

"Dat hij zo ver is gekomen - hij heeft zich ontworsteld aan armoede, aan de echte onderkant van de samenleving- heeft Aboutaleb te danken aan zijn enorme werklust", analyseert Koops. "Hij heeft altijd harder gewerkt dan anderen. Dat is de hoofdmoot van zijn succes. En het dwingt respect af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ahmed Aboutaleb wil met rappers rond de tafel

Populairste politicus

Aboutaleb werd in 2016 uitgeroepen als de populairste politicus van het land. Toch is hij niet bij iedereen populair, zegt Koops. "Mensen met een migratieachtergrond hebben een moeizamere relatie met hem dan veel autochtone Nederlanders. Zijn uitspraken dat mensen die niet mee willen doen, beter kunnen opdonderen, steekt bij die groep. Ook opmerkingen dat nieuwe mensen zich hier moeten aanpassen vallen daar niet lekker. Maar juist die opmerkingen doen het bij veel Nederlanders weer wel goed. En Aboutaleb kan het zeggen, met zijn achtergrond. Dat is ook een prettige positie. Hij zegt wat andere mensen niet kunnen omdat hij zelf een migratieachtergrond heeft."

Premierschap

Of Koops en medeauteur Hermanides verwachten dat Aboutaleb ooit zal terugkeren naar Den Haag, in een kabinet of zelfs als premier? "Dan moet de PvdA eerst nog flink groeien. Hij sluit het zelf niet uit, maar wij achten die kans klein. Het is zwaar om overeind te blijven in de 'leeuwenkuil' in Den Haag. Bovendien floreert hij er ook niet, omdat hij zijn levensverhaal moeilijker kan inzetten. Dat zag je bij zijn staatssecretariaat."

Koops denkt dat Aboutaleb genoeg andere mogelijkheden heeft. "Hij heeft een gigantisch netwerk, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, en spreekt veel talen, Berbers, Arabisch, Frans en Engels. Hij zou zo een internationale functie kunnen krijgen. Maar veel wijst erop dat hij nog wel een tijdje in Rotterdam zal zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb maakt zich druk over 'bizarre' uitwassen privacywetgeving

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore