Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Rutte: verlaging snelheid rotmaatregel en is voor langere tijd

De persconferentie waar de maatregelen voor de bestrijding van de stikstofcrisis werden gepresenteerd. Beeld © ANP

Politiek is het nemen van moeilijke maatregelen, maar er moest actie worden ondernomen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie waar de kortetermijnoplossingen werden gepresenteerd tegen de stikstofproblematiek. "Met dit pakket pakken we de problemen aan in de woning- en wegenbouw", zei Rutte.

Op de persconferentie gaven de verantwoordelijke ministers Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Van Veldhoven voor Wonen en Milieu een toelichting op een pakket aan maatregelen voor de aanpak van de stikstof- en PFAS-problematiek.

Rutte noemt de stikstofproblematiek 'ingewikkeld en veelomvattend' en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. "We kunnen niet meer op de pof leven." Volgens Rutte heeft het kabinet 'alles gedaan wat het moest doen' en ging het niet sneller.

Maximumsnelheid
Lees ook:
Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve 's nachts

Rotmaatregel

Er werden vier maatregelen gepresenteerd die gisteren al waren uitgelekt. Het gaat om het terugbrengen van de maximumsnelheid overdag van 130 naar 100 kilometer per uur. "Het is een rotmaatregel, niemand vindt het leuk. Maar er speelt echt een groter belang: het voorkomen dat banen verloren gaan", zei Rutte.

Door de snelheidsverlaging wordt minder stikstofoxide uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet 'droge voeten' garanderen.

"Ik vind het verschrikkelijk als VVD'er. Maar banen gaan boven snelheid", zegt Rutte over de snelheidsverlaging. "Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken."

Rutte kon niet zeggen of er een einddatum was voor de verlaging van de maximumsnelheid. Hij zei dat de maatregel voor langere tijd is.

Ingangsdatum

Het kabinet weet nog niet wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen precies zal ingaan. Minister Van Nieuwenhuizen wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. Ze zegt dat de verlaging niet van de ene op de andere dag kan worden doorgevoerd.

De snelheidsverlaging vergt voorbereidingen, zoals het plaatsen van nieuwe verkeersborden langs de kant van de weg.

Andere maatregelen

Daarnaast komt er een speciale noodwet die ervoor moet zorgen dat de kust wordt versterkt. Ook wordt het voer voor koeien aangepast zodat er minder uitstoot is van ammoniak. En er komt 60 miljoen euro extra voor het uitkopen van varkenshouders.

Maximumsnelheid terug naar 100: 'Ik rij zo graag hard'

01:12