Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve 's nachts

Iedereen mag straks nog maar 100 kilometer per uur. Beeld © ANP

De coalitiepartijen hebben een akkoord gesloten over maatregelen die moeten helpen om de stikstofcrisis op te lossen. Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat op alle snelwegen de maximumsnelheid wordt aangepast. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er op wegen waar dat nu mag nog wel 130 kilometer per uur worden gereden.

Volgens ingewijden zijn deze maatregelen genoeg om volgend jaar 75.000 woningen te bouwen en een aantal infrastructuurprojecten door te laten gaan. Per regio wordt gekeken hoe overgbleven stikstof-ruimte wordt ingezet, bijvoorbeeld voor landbouw of andere projecten.

Morgenvroeg presenteert het kabinet de maatregelen, zei premier Rutte na afloop van het overleg.

"Ik ben blij dat het gelukt is om er samen op een goede manier uit te komen", aldus Rutte. "We zijn bezig met een pakket voor de korte termijn, om de problemen op stikstof en PFAS op woningbouw en infrastructuur aan te pakken. Over dat pakket voor de korte termijn zijn we eruit. De presentatie is morgenochtend."

Dit zijn de maatregelen van het kabinet tegen de stikstofuitstoot:

  • 100 km per uur overdag, 130 km per uur tussen 19.00 en 06.00 uur.
  • Er komt een noodwet voor aantal grote projecten die belangrijk zijn voor onze veiligheid, zoals kustversterking.
  • Ter compensatie voor projecten van nationaal belang die doorgaan, wordt 250 miljoen euro uitgetrokken voor extra maatregelen voor natuurbescherming. 
  • Er komt een herschikking van de natuurgebieden. Dat kan betekenen dat Natura2000-gebieden worden samengevoegd. 
  • Het veevoer voor koeien wordt aangepast, zodat de dieren minder stikstof uitscheiden.
Dit
Lees ook:
Dit is waarom jij 100 wilt rijden op de snelweg (en waarom niet)

"We zijn eruit", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten na het overleg. "We zijn er als coalitiefracties uit, nu is het aan het kabinet om de maatregelen te publiceren." Jetten wilde nog niet zeggen om welke maatregelen het gaat. Er wordt rekening gehouden met een snelheidsverlaging op snelwegen.

Niet blij maken

"Het is een goed pakket, maar zitten ook dingen in die mij niet blij maken", zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. "We zijn klaar, het kabinet gaat nu verder. Doel was maatregelen nemen zodat de woningbouw door kan." Volgens Dijkhoff heeft de VVD al eerder 'het taboe' op de verlaging van de maximumsnelheid laten vallen.

Coalitie
Lees ook:
Coalitie onderzoekt: 100 kilometer per uur overdag, gas geven 's nachts

Dat automobilisten ’s nachts wel het gas mogen blijven intrappen, is een kleine pleister op de wond van met de snelheidsverlaging. De vraag blijft nog wel hoe laat de nacht zou ingaan en wat dit betekent voor de stikstofuitstoot.

Fons Lambie: 'Wat vindt de VVD-achterban?'

"We moeten nog even alle precieze uitwerking afwachten, maar duidelijk is wel dat aan '130', een van de prominente campagne-punten van de VVD, wordt aangepakt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het compromis om op de 130-wegen wel nog 's nachts de hoge maximumsnelheid te houden, is een doekje voor het bloeden. Vraag is of hoeveel last de VVD krijgt van deze maatregel. Rutte en Dijkhoff denken dat de achterban uiteindelijk de woningbouw belangrijker vindt, maar bij andere coalitiepartijen hoorde je de afgelopen dagen zorgen of de VVD dit wel kon dragen."