Ga naar de inhoud
Syriëgangers

Kabinet gaat in hoger beroep tegen uitspraak terughalen IS-kinderen

Vrouwen en kinderen in een opvangkamp. Beeld © AFP

Het kabinet gaat in beroep tegen de uitspraak in het kort geding over het terughalen van de IS-kinderen uit twee kampen in Noord-Syrië. Gisteren bepaalde de rechtbank dat de Nederlandse staat zich moet inspannen om 56 kinderen terug te halen. Er was geen verplichting om de 23 IS-vrouwen die de zaak hadden aangespannen, zelf terug te halen.

Ondanks het hoger beroep moet de Nederlandse staat zich in tussentijd wel inspannen om de kinderen terug te halen.

'Kinderen zijn niet verantwoordelijk'

De rechter oordeelde gisteren dat de staat onzorgvuldig handelt als het zich niet actief inzet voor het terughalen van de kinderen. Volgens de rechter zijn zij niet verantwoordelijk voor de gedragingen van hun ouders 'hoe ernstig deze ook zijn'. "De kinderen zijn slachtoffer van het handelen van hun ouders."

De vrouwen zitten met hun kinderen veelal in het gevangenkamp Al-Hol in Noordoost-Syrië: een enorm kamp waar volgens de Verenigde Naties ruim 74.000 mensen zitten, voornamelijk vrouwen en kinderen, en waar de omstandigheden erbarmelijk zijn.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse IS-vrouwen met kinderen willen terug na ontsnapping uit kamp

Uitspraak van de rechter gisteren: 'Sprake van ernstige en acute noodsituatie'

01:24

Hoe terughalen

De overheid moet van de rechter wel de ruimte krijgen hoe ze de terugkeer van de kinderen gaat aanpakken. Nederland heeft het niet voor het zeggen in Syrië en hoeft volgens de rechter geen onacceptabele veiligheidsrisico's te nemen in het gevaarlijke gebied.

De overheid kan daartoe afspraken maken met de Amerikanen of andere partners in de regio. Maar het beleid tot nu toe van het kabinet om betrokkenen niet-actief terug te halen, moet - althans bij de kinderen - ten einde komen, aldus de rechter.

Rutte en Blok

Premier Rutte wilde gisteren niet direct reageren. Hij wilde eerst de uitspraak bestuderen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei dat het ministerie de uitspraak eerst wilde bestuderen. Het kabinet gaf eerder aan dat ze kinderen niet ophalen omdat het daar te onveilig is.

23 vrouwelijke Syriëgangers hadden tien dagen geleden, via hun zes advocaten, een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. De vrouwen wilden dat zij, samen met hun 56 kinderen, worden opgehaald uit de kampen.

Fons Lambie: 'Wordt gekeken naar eerder aanbod Verenigde Staten'

"Het kabinet gaat in hoger beroep, zoals regeringspartijen VVD en CDA gisteren al hebben gevraagd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar ondertussen gebeurt er wel iets: kabinet gaat bijvoorbeeld praten met de VS, om te kijken of Nederland eventueel gebruik kan maken van het eerdere aanbod van de VS. Uiteraard wordt ook gekeken of er iets in samenwerking kan met andere EU-landen. Dit zal zeker nog even tijd kosten, dus verwachting in Den Haag is niet dat kinderen nu snel naar Nederland komen."

Wat
Lees ook:
Wat betekent de uitspraak over terughalen IS-kinderen? 'Niets doen is onvoldoende'
Bron: RTL Nieuws