Stikstofcrisis

Ministerie van Landbouw: PVV-noodwet stikstof is onhaalbaar

10 november 2019 16:46 Aangepast: 10 november 2019 16:51
De voermaatregel voor melkveehouders gaat van tafel Beeld © ANP

Juridisch onhaalbaar. Zo noemt het ministerie van Landbouw de plannen van de PVV voor een noodwet om de stikstofimpasse te doorbreken. PVV-leider Geert Wilders wil met een noodwet regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw door kunnen gaan, ongeacht de stikstofuitstoot.

Volgens een woordvoerster van minister Carola Schouten mag 'niet meer op de pof' worden geleefd 'als het gaat om het nemen van maatregelen die stikstofuitstoot reduceren'. Het voorstel van de PVV bevat elementen die hier wel van uitgaan, aldus de woordvoerster, en zijn daarom 'juridisch onhaalbaar'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geert Wilders komt met noodwet voor stikstofproblematiek

Dringend openbaar belang

De PVV stelt voor om elke woonwijk, snelweg of stal in aanbouw van dringend openbaar belang te verklaren, met uitzondering van megastallen. Op die wijze moeten die projecten tijdelijk kunnen doorgaan.

Door een uitspraak van de Raad van State eind mei liggen duizenden projecten stil. De hoogste bestuursrechter haalde een streep door de manier waarop de overheid vergunningen verleende, zonder dat vooraf harde afspraken op papier stonden over hoe extra uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd.

In Den Haag wordt al maanden overlegd over oplossingen waarbij de natuur wél voldoende wordt beschermd, maar ook boeren en bouwbedrijven door kunnen met hun werk. Het kabinet komt komende week met concrete maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofimpasse: aantal bouwvergunningen dreigt drastisch te dalen

Pijnlijke ingrepen voorkomen

De PVV wil met de tijdelijke noodwet juist pijnlijke ingrepen in bijvoorbeeld de maximumsnelheid voorkomen. "Deze wet zorgt ervoor dat boeren kunnen boeren en bouwers kunnen bouwen en er geen overhaaste beslissingen worden genomen die heel Nederland raken en waar iedereen last van heeft", aldus partijleider Geert Wilders.

De noodwet om de stikstofregels te omzeilen moet een halfjaar gaan gelden. Tijdens die periode "kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken", aldus Wilders. Het voorstel biedt ook de mogelijkheid voor boeren om ongebruikte bouwcapaciteit waarvoor eerder al een vergunning is verleend, over te dragen aan andere bedrijven.

Politiek verslaggever Floor Bremer: 'Weinig steun voor plannen Wilders'

Politiek verslaggever Floor Bremer acht de kans dat de noodwet van Wilders steun krijgt van de regeringspartijen klein. "Dan wordt het lastig, zo niet onmogelijk voor Wilders om een meerderheid achter zijn plan te krijgen."

Gevaarlijk voor mens én natuur: dit is wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je all

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore