Ga naar de inhoud
Stikstofuitstoot

D66-leden willen maximumsnelheid van 90 kilometer per uur

De lagere maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen moet de stikstofimpasse oplossen. Beeld © ANP

De leden van D66 willen dat de maximumsnelheid op snel- en autowegen omlaaggaat naar 90 kilometer per uur. Tijdens het congres van hun partij hebben ze bepaald dat de Tweede Kamerfractie zich daar hard voor moet maken.

Het voorstel komt uit de koker van de Jonge Democraten. Die vinden een flinke verlaging van de maximumsnelheid noodzakelijk om de uitstoot van CO2 terug te dringen en luchtverontreiniging en geluidsoverlast tegen te gaan. Ook zou de verlaging een positief effect hebben op de doorstroming en verkeersveiligheid.

'Wel erg radicaal'

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 noemde het voorstel eerder 'wel erg radicaal', en ook het bestuur van de regeringspartij oordeelde negatief. Toch stemden de leden in meerderheid voor.

Stikstof
Lees ook:
Stikstof beperken: welke maatregel werkt?

Het kabinet komt naar verwachting komende week met maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Een verlaging van de maximumsnelheid, landelijk of alleen rond kwetsbare natuurgebieden, zal dan ook worden besproken.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het uit.