1 jaar later

Howick en Lili wonen nu in opknapvilla en gaan gewoon naar school

05 november 2019 19:24 Aangepast: 05 november 2019 19:26
Lili en Howick tijdens een rechtszaak van de Raad van State Beeld © RTL Nieuws

Asielkinderen Howick en Lili hielden de gemoederen een jaar geleden flink bezig. Het gaat inmiddels goed met de twee pubers: ze zijn herenigd met hun moeder Armina en wonen met z'n drieën in een opknapvilla in Den Dolder. "Ze kunnen zich eindelijk bezighouden met zaken waar pubers zich mee bezig moeten houden."

Het gaat naar omstandigheden goed met de kinderen, vertellen bronnen rondom het gezin aan RTL Nieuws. Vandaag kwam er een snoeihard rapport uit over de rol van de instanties rondom de uitzetting van de twee asielkinderen. De kinderen en hun moeder willen niet reageren op het rapport. 

Echte pubers

Bronnen rondom het gezin melden dat Howick en Lili allebei naar de middelbare school gaan in Amersfoort. Lili zit in de tweede klas (vwo/gymnasium), haar broer Howick gaat naar de derde klas.

"Ze hebben het eigenlijk niet vaak meer over het verleden en de bizarre tijden die ze hebben doorgemaakt. Ze willen vooral vooruitkijken en zich bezighouden met zaken waar pubers zich mee bezig moeten houden", vertelt een goede kennis van de familie.

Howick en Lili, die naar Armenië uitgezet zouden worden. Howick en Lili, die naar Armenië uitgezet zouden worden.

In september vorig jaar hoorden Howick en Lili dat ze na tien jaar terug naar Armenië zouden moeten. Hun moeder Armina was al eerder naar Armenië teruggestuurd. Maar een dag voordat het vliegtuig vertrok, ontsnapten de kinderen. Ze waren een nacht en een ochtend zoek. Intussen besloot toenmalig staatssecretaris Mark Harbers dat de kinderen alsnog in Nederland mochten blijven. 

Huurvilla 

Na dat nieuws bleven Howick en Lili eerst bij hun opa en oma, de ouders van Armina. Armina kreeg ook te horen dat ze mocht terugkeren naar Nederland. Dat gebeurde afgelopen Koningsdag. Ze woont nu samen de kinderen in een opknapvilla in Den Dolder, vertellen bronnen rondom het gezin.

Een particulier heeft deze antikraakvilla tijdelijk beschikbaar gesteld aan het gezin. "Ze kunnen er een jaar wonen. Ze zijn nu op zoek naar een huis waar ze langer kunnen wonen en staan ingeschreven voor een huurhuis."

Vandaag kwam de inspectie voor Justitie en Veiligheid dus met een keihard rapport: bij de uitzetting van de Armeense asielkinderen zijn grote fouten gemaakt. 

Vader ook in Nederland

De voogdij-instelling die toezicht op ze moest houden, plaatste Howick en Lili niet in een safehouse, zoals was afgesproken, maar bij hun opa en oma. Daardoor konden de kinderen ontsnappen, de dag voordat ze het land uitgezet zouden worden. 

Waar de kinderen zijn geweest, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Wel maakt het rapport duidelijk dat ook de vader in Nederland woont. Volgens bronnen hebben de kinderen geen goede band met hem. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snoeihard rapport over Howick en Lili: chaos rondom hun uitzetting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore