Tientallen doden

Minister Bijleveld maakt excuses voor fout informeren dodelijke aanval Irak

05 november 2019 20:05 Aangepast: 05 november 2019 20:09
Minister Ank Bijleveld van Defensie

Minister Ank Bijleveld heeft excuses gemaakt omdat de Tweede Kamer door haar voorganger verkeerd is geïnformeerd over een dodelijke aanval in Irak door Nederlandse F-16's. Bijlevelds voorganger, Jeanine Hennis, had in 2015 gemeld dat er geen burgerdoden waren gevallen, maar dat was foute informatie. "Ik bied daarvoor oprechte excuses aan", zegt Bijleveld nu.

Gisteren maakte minister Bijleveld bekend dat bij de aanval van Nederlandse F-16's op een IS-doelwit in Irak in 2015 circa zeventig doden waren gevallen, onder wie burgers.

Het is de eerste keer dat het kabinet zo open over een aanval is. 

Nu pas openheid

De oppositiepartijen verwijten minister Bijleveld dat er nu pas openheid komt over de burgerslachtoffers bij het bombardement. Pijnlijk is dat toenmalig minister Hennis dus een paar weken na het bombardement aan de Kamer meldde dat er geen burgerslachtoffers te betreuren waren. 

Dat onjuiste informeren zit de partijen hoog.  Minister Bijleveld biedt daarvoor vandaag haar excuses aan in de Tweede Kamer. Volgens Bijleveld is zij er pas vrijdag achtergekomen dat de Kamer onjuist is geïnformeerd door haar voorganger Jeanine Hennis. 

'Onacceptabel'

Sadet Karabulut (SP) vindt het 'onacceptabel' dat de Kamer is voorgelogen. Bijleveld mag zich volgens haar 'niet verschuilen' achter haar voorganger. De Kamer is 'bewust fout geïnformeerd', meent PvdA'er John Kersten.

Jeanine Hennis, die nu VN-gezant is in Irak, wil niet reageren en laat de communicatie over aan minister Bijleveld.

Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak. Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak.

Piloten valt niets te verwijten

De Kamer meent verder dat de piloten die de aanval uitvoerden, niets valt te verwijten. Zij voerden de missie uit op basis van inlichtingen die achteraf niet klopten. 

De aanval van de F-16's was gericht tegen een autobommenfabriek in Hawija. 

Woede om DENK

Denk-Kamerlid Selcuk Öztürk haalde zich de woede van de rest van de Kamer op de hals omdat hij sprak over 'moord' op onschuldige burgers door de Nederlandse F-16-vliegers.

Volgens de rest van de Kamerleden zijn zijn opmerkingen 'zeer betreurenswaardig.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden boos om verkeerde informatie over aanval in Irak: 'Dit is heel ernstig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore