Politiek

In het oog van de brexitstorm: de Britse verkiezingen komen eraan

06 november 2019 06:26
Het Britse Lagerhuis met links voorin premier Johnson. Beeld © AFP

Parlementsleden in het Verenigd Koninkrijk hebben na vandaag een paar dagen de tijd om hun kantoor leeg te ruimen. Daarna blijft het stil in het Britse Lagerhuis, in ieder geval tot 12 december, als de verkiezingen worden gehouden.

Officieel wordt het Britse parlement, of House of Commons, 25 werkdagen voor de verkiezingen ontbonden.

Voor deze verkiezingen was dat vanochtend, om 00.01 uur. Britten die willen stemmen, moeten zich daar uiterlijk 25 november voor hebben geregistreerd. 

Brexit zonder deal van tafel

De verwachting is dat de Britse politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen rond 18 november hun verkiezingsmanifest publiceren. Premier Boris Johnson nam daar afgelopen weekeinde al een voorschot op

Hij belooft onder andere belastingverlaging als zijn Conservatieve partij aan de macht komt. Ook is de no deal-brexit van tafel in zijn verkiezingsmanifest. 

Geen helpende hand 

Ook andere politici laten van zich horen. Jeremy Corbyn, leider van de grootste oppositiepartij Labour, zegt dat zijn partij meedoet om de verkiezingen met een Labour-meerderheid te winnen. "We voeren geen campagne om een coalitie met anderen te sluiten", zei hij tegen persbureau Reuters. 

De frontvrouw van de Liberal Democrats, Jo Swinson, zei bij de lancering van hun verkiezingscampagne dat haar partij niet van plan is Corbyn in het zadel te helpen. "Ik sluit absoluut uit dat we hem helpen om premier te worden."

Nieuwe voorzitter Britse Lagerhuis naar de voorzittersstoel gesleurd

De opvolger van John Bercow onderging een traditionele behandeling.

Britse Lagerhuis ontbonden

Tijdens de campagneperiode moeten parlementsleden van het Lagerhuis hun zetel opgeven. Als ze weer in het parlement plaats willen nemen, moeten ze zich herkiesbaar stellen. 

Dat geldt normaliter ook voor de voorzitter. Bij deze verkiezingen is dat niet John Bercow. Hij had op 31 oktober zijn afscheid. Zijn opvolger is inmiddels ook bekend: Labour-politicus Lindsay Hoyle.

Geen belangrijke aankondigingen

De leden van het Britse Hogerhuis leggen hun werk neer als het Lagerhuis is ontbonden. Zij hoeven zich niet herkiesbaar te stellen, omdat ze benoemd worden en niet gekozen.

De Britse regering blijft gewoon aan het werk. Wel is het zo dat tijdens de verkiezingsperiode, ook wel de purdah genoemd, de regering geen belangrijke beleidsaankondigingen doet of belangrijke verplichtingen aangaat.

Het woord purdah betekent van oorsprong sluier, met name een sluier waarmee vrouwen zich bedekken. In dit geval slaat het op de rol van ambtenaren, die in de verkiezingsperiode niet partijdig mogen zijn en dus ook geen besluiten mogen nemen die de ene politieke partij of kandidaat bevoordelen boven de andere.

Johnson hoopt dat het nieuwe parlement vóór 23 december bijeen komt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore