Tientallen burgerdoden

Kamerleden boos om verkeerde informatie over aanval in Irak: 'Dit is heel ernstig'

04 november 2019 15:52 Aangepast: 04 november 2019 16:43
Een uitgezonden Nederlandse F-16 (archieffoto)/ Beeld © ANP

Boze reacties in de Tweede Kamer, omdat toenmalig minister Jeanine Hennis de Kamer in 2015 verkeerd heeft ingelicht over een Nederlandse aanval in Irak. Bij de aanval vielen tientallen burgerdoden. Hennis verzweeg de burgerslachtoffers aanvankelijk. D66 noemt het 'een slechte zaak'. Kamerleden willen een debat.

Het kabinet erkent dat bij de Nederlandse luchtaanval in 2015 in Irak tientallen burgerdoden zijn gevallen. Hoeveel burgers onder de slachtoffers waren, is niet meer vast te stellen, stelt Defensie. Het is voor het eerst dat het kabinet zoveel openheid geeft in deze zaak. 

Onjuist geïnformeerd

Jeanine Hennis, destijds minister van Defensie, zei in 2015 dat er 'zover bekend geen burgerslachtoffers waren gevallen'. Het argument om geen concrete mededelingen te doen over de Nederlandse betrokkenheid was dat de veiligheid van de militairen niet in gevaar mocht worden gebracht.

"Dat had anders gemoeten", erkent minister Ank Bijleveld, de huidige minister van Defensie, tijdens een persconferentie. Hennis, nu VN-gezant in Irak, laat aan de NOS en het NRC weten dat ze niet wil reageren en de communicatie aan de huidige minister over laat.

Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak. Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak.

Tweede Kamerleden zijn boos. "Dit is in alle opzichten heel ernstig", zegt Isabelle Diks van GroenLinks. "In Irak zijn meer dan 70 burgerslachtoffers te betreuren door optreden van de Nederlandse defensie. Nu blijkt dat oud-minister Hennis hierover bewust informatie heeft achtergehouden, terwijl de Tweede Kamer hier keer op keer om heeft gevraagd. Dat schaadt het vertrouwen van de Tweede Kamer."

Uitleg

GroenLinks wil uitleg van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Minister Bijleveld erkent vandaag dat er veel doden zijn gevallen bij de aanval. Minister Bijleveld erkent vandaag dat er veel doden zijn gevallen bij de aanval.

Salima Belhaj van regeringspartij D66: "Blijkbaar wist het ministerie al eerder dat er burgerdoden zijn gevallen bij de actie in Hawija, maar hebben ze iets anders aan de Kamer verteld. Dat is een slechte zaak en ik schrik daarvan."

"Ik wil van de minister weten wanneer ze op de hoogte was en waarom de Kamer nu pas de juiste informatie krijgt. Daarom wil ik op de kortst mogelijke termijn een debat hierover. Als we dit soort moeilijke beslissingen nemen, dan moeten we ook de juiste informatie hebben. Daarom blijf ik hameren op transparantie en openheid, óók over dit soort zware incidenten."

Debat 

André Bosman (VVD) vindt het goed dat de minister nu, 'met respect voor van de veiligheid van onze militairen, maximale transparantie geeft over de missie in Irak'.

"Daarbij roept ze wel veel vragen op over twee specifieke missies, over de burgerslachtoffers die daar vielen en de communicatie daarover achteraf. Ik wil daar snel met de minister over in debat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet erkent burgerdoden bij aanval Irak, Tweede Kamer onjuist geïnformeerd

Jarenlang niet eerlijk geïnformeerd

Sadet Karabulut van de SP vindt dat huidig minister Bijleveld zich niet moet verschuilen achter haar voorganger: "De minister heeft ons jarenlang niet eerlijk geïnformeerd. De Tweede Kamer is jaar op jaar verkeerd en onvolledig geïnformeerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore