Eenmalige uitgave

Kabinet trekt 500 miljoen uit voor aanpak van stikstofcrisis

01 november 2019 19:42 Aangepast: 01 november 2019 19:46
De aanleg van snelwegen zorgt voor meer stikstof, wat er weer voor zorgt dat sommige planten sneller groeien, waardoor andere planten verdwijnen. Beeld © ANP

Het kabinet trekt een half miljard euro uit voor de aanpak van de stikstofcrisis. Dat heeft minister Carola Schouten zojuist bekendgemaakt.

Hoe het extra geld besteed gaat worden is nog niet bekend. Met het geld wil het kabinet de stikstofneerslag in natuurgebieden verlagen en de natuur versterken. Het bedrag komt uit de begrotingsreserve van het kabinet.

Landelijke protesten

De afgelopen weken organiseerden bouwbedrijven en boeren grote landelijke protesten, omdat ze dreigen klem te komen zitten door de strenge stikstofregels.

Tienduizenden grote en kleine bouwprojecten liggen stil en boeren willen weten waar ze aan toe zijn: toen de stikstofcrisis zich deze zomer aandiende, werd er vooral naar de boerenbedrijven gewezen als veroorzaker. Boeren zeiden het gevoel te hebben dat zij het in hun eentje moesten oplossen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snap je ook niets meer van de stikstofcrisis? Dit is hoe het zit

Maximumsnelheid

Vandaag werd ook een geheime kabinetsnotitie bekend waaruit blijkt dat de verlaging van de maximumsnelheid in Nederland naar 100 kilometer per uur de stikstofcrisis grotendeels zou oplossen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore