Stikstofproblematiek

Rutte over stikstofproblematiek: 'Het toverstokje is er niet'

01 november 2019 16:55 Aangepast: 01 november 2019 17:12
premier Rutte

"We kunnen het ons niet veroorloven dat Nederland op slot gaat, maar de problemen zijn niet met een toverstokje op te lossen." Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Volgens de premier worden wel stappen gemaakt om de stikstofproblemen aan te pakken. "Alle energie gaat in het knetterhard werken."

Veel projecten liggen stil door de stikstofcrisis. Dat zorgt voor onrust en acties. Zo was er afgelopen woensdag nog een bouwsectorprotest op het Malieveld. "Ik begrijp de acties. Het is een acuut probleem", zei Rutte.

'Toverstokje is er niet'

Maar, vervolgt de premier: "De oplossingen zijn ingewikkeld op zowel technisch, juridisch en maatschappelijk niveau. Niets doen is geen optie. Maar het moet juridisch haalbaar zijn en maatregelen moeten iets opleveren. Het toverstokje is er niet. Soms kunnen problemen in een klein land complex zijn."

Hoeveel geduld moet Nederland hebben? "De komende weken en maanden hebben we nodig. Ik kan zeggen dat we er alles aan doen, met iedereen die er bij betrokken is om baanverlies te voorkomen." Sneller kan het volgens Rutte niet. "Alle energie zit in het knetterhard werken. We werken dag en nacht om het probleem op te lossen."

Geen moment stil

Volgens de premier doet het kabinet er alles aan om de stikstofcrisis op te lossen. "Volgende week komen we met een brief waarin maatregelen staan hoe we zo veel mogelijk projecten op de woningmarkt kunnen lostrekken."

Het beleid is er eerst op gericht om kleinere woningprojecten weer op gang te krijgen. Voor de grote projecten zit het kabinet met de provincies om de tafel.  

Er wordt onder meer gekeken wat er met de boeren gaat gebeuren. "Als een boer wil stoppen, dan kopen we hem uit. Of een boer kan verplaatst worden", zei Rutte. 

Snelheidsverlaging

Over de snelheidsverlaging op wegen kan Rutte nog niets concreet zeggen: "We zijn aan het kijken naar alle maatregelen. We brengen alles in kaart. Alles ligt open, er zijn geen taboes. maar we willen niet stoer doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore