Ga naar de inhoud
Ollongren: 'Dubbel gevoel'

Stoelendans door zieke Ollongren: 'Ongewone verschuivingen kabinet'

De koning heeft de nieuwe ministers beëdigd. Beeld © ANP

De 52-jarige minister Kajsa Ollongren is ziek, en daardoor tijdelijk geen minister meer. "Ik vind het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen", laat ze weten. De stoelendans die nu in het kabinet op gang is gekomen, is ongewoon, zegt hoogleraar Bert van den Braak.

Van den Braak kan zich niet zo'n ingrijpende tussentijdse wijziging van het kabinet in de moderne parlementaire geschiedenis herinneren. Vooral dat voor Stientje van Veldhoven een nieuw, nog niet bestaand ministerschap wordt gecreëerd noemt hij een 'bijzonder figuur'. 

Gepromoveerd tot minister

Als een minister ziek is of langere tijd afwezig, neemt meestal de staatssecretaris (of een andere minister) de taken over. De premier heeft één of meerdere vicepremiers die hem kunnen vervangen.

Dat Stientje van Veldhoven (voorheen staatssecretaris) wordt gepromoveerd tot minister, hangt volgens Van den Braak vermoedelijk samen met het feit dat er nogal wat speelt op de dossiers van haar nieuwe ministerie. De stikstof- en PFAS-crisis leggen veel druk op het kabinet en vragen om snelle oplossingen."

Wat ook meespeelt, is dat door afwezigheid van Ollongren D66 een minister minder heeft.  Dat verandert de stemverhoudingen in de ministerraad, dus is het logisch dat er nu D66'er minister wordt.

Ollongren reageert op ziekte: 'Dubbel gevoel'

In een mail aan alle D66-leden schrijft minister Kajsa Ollongren:

"Ik heb enige tijd geleden een operatie gehad aan mijn bijholtes. Die operatie is goed verlopen, maar er zijn andere medische complicaties opgetreden. Gelukkig lijken die goed behandelbaar, maar het kost daarom nog wel tijd voordat ik volledig ben hersteld. Dat vraagt me om ook te werken aan het versterken van een deugd die ik niet zo goed beheers: geduld."

"Het geeft mij een heel dubbel gevoel: aan de ene kant vind ik het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen, maar tegelijkertijd is het fijn dat collega’s mijn portefeuilles willen waarnemen. Ik ben ze daar dankbaar voor en ik weet zeker dat ze het uitstekend zullen doen."

"Rest me nog jullie te bedanken voor alle appjes, kaartjes en andere aardige gebaren de laatste weken. Jullie hebben geen idee hoe fijn het is om die te ontvangen."

Meerdere bewindslieden vervangen

Vaak worden zieke bewindslieden tijdelijk door een collega in het kabinet vervangen. Zo ging dat bijvoorbeeld met Ronald Plasterk. Deze PvdA-minister van Binnenlandse Zaken was in 2016 uitgeschakeld door een hartoperatie. VVD-minister Stef Blok (toen Wonen en Rijksdiensten) verving hem.

Ook oud-premier Balkenende werd in 2004 ziek. Hij had een vleesetende bacterie en moest onder het mes en revalideren. Zijn taken werden overgenomen door de toenmalige vicepremier Gerrit Zalm. 

Ollongren
Lees ook:
Ollongren tijdelijk geen minister meer door ziekte, kabinet anders ingedeeld