Aanpak stikstofcrisis

Van 130 naar 100 km/u: 'Snelste manier om weer huizen te bouwen'

31 oktober 2019 15:06 Aangepast: 31 oktober 2019 16:53

Om de bouw van huizen weer op gang te krijgen, kijkt het kabinet naar een pakket maatregelen waaronder het verlagen van de snelheid op (snel)wegen. Volgens deskundigen is dit een snelle maatregel waardoor kleine bouwprojecten weer uit het slop getrokken kunnen worden.

Haagse bronnen melden aan RTL Nieuws dat naar verschillende varianten wordt gekeken, zowel een snelheidsbeperking voor alle wegen als één voor wegen in de buurt van natuurgebieden die er door de stikstofneerslag slecht aan toe zijn. 

'Snel en zorgvuldig'

Verantwoordelijk minister Carola Schouten houdt vanmiddag voor de camera's nog altijd de lippen stijf op elkaar als haar gevraagd wordt met welke maatregelen zij de nieuwbouwprojecten weer op gang wil krijgen. ''We kijken naar verschillende maatregelen, als we een pakket hebben, laten we het weten", zegt Schouten. "Het moet snel, want de urgentie is groot, maar ook zorgvuldig."

Behalve verkeersmaatregelen laat Schouten ook maatregelen in de landbouw en industrie doorrekenen, melden Haagse bronnen. 

Wat levert het op? 

De vraag is of een snelheidsverlaging voldoende stikstofvoordeel oplevert. Het verkeer draagt jaarlijks voor 6,1 procent bij aan de stikstofuitstoot, blijkt uit cijfers van het RIVM. Ter vergelijking: de landbouw draagt voor 46 procent bij aan de stikstofuitstoot.

Stikstofdeskundige Jan Willem Erisman: "De schatting is dat het verkeer per jaar 83 kiloton bijdraagt aan de stikstofuitstoot. Op het moment dat de snelheid op alle snelwegen verlaagd wordt van 130 naar 100 km per uur, daalt de uitstoot met 4 procent."

Is dat genoeg?

Dat is niet zo heel veel, vervolgt de deskundige. ''Maar het is wel de enige maatregel waarmee je snel iets bereikt. Dit geeft zeker ruimte om kleinere bouwprojecten snel weer op gang te krijgen.Je moet dan wel de snelheid overal verlagen en niet alleen in de buurt van natuurgebieden die er slecht aan toe zijn."

Professor Transportbeleid Bert van Wee voegt toe: "Alle kleine beetjes helpen. Maar je moet wel heel goed handhaven en zorgen dat iedereen zich aan de snelheid houdt, anders schiet het niet op."

Hij vervolgt: "Bijkomend voordeel is dat de files ook wat afnemen. Maar de reistijd wordt wel weer langer en niet iedereen zal er blij mee zijn: sommige mensen houden er van om 130 km/h te rijden." 

Als er autovrije zondagen ingevoerd worden, is het effect ongeveer hetzelfde. GroenLinks en ChristenUnie gaven eerder al aan dat ze een autoloze zondag willen invoeren. Maar volgens Haagse bronnen wordt deze variant niet doorgerekend.

Vlot trekken

Gekeken wordt ook of boeren een bijdrage kunnen leveren aan de maatregelen die de woningbouw weer op gang kunnen brengen. Als veehouders stikstofarm veevoer gaan gebruiken, gaat de uitstoot van ammoniak omlaag. 

Het is nog niet duidelijk wanneer het kabinet het pakket maatregelen bekend maakt. "We willen snel werken, maar we willen ook zorgvuldig te werk gaan", zegt Schouten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Snel lagere maximumsnelheid als oplossing voor stikstofimpasse'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore