Rapport OVV

Minister Cora van Nieuwenhuizen in tranen: 'Excuses voor fouten rond stint'

30 oktober 2019 19:12 Aangepast: 30 oktober 2019 22:19
Minister Cora van Nieuwenhuizen biedt haar excuses aan Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen is vanavond diep door het stof gegaan tijdens het debat over de stint. Kamerleden eisten excuses van de minister over de fouten die haar ministerie maakte bij de toelating van het voertuig in 2011. Door een ongeval met de stint in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven.

De minister was zichtbaar ontroerd toen ze haar excuses aanbood voor de wijze waarop fouten zijn gemaakt door haar ministerie. "Ik trek me dit persoonlijk als minister aan. Dit moet beter. Er zijn fouten gemaakt, dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik bied daar mijn excuses voor aan", zegt Van Nieuwenhuizen.

Op de publieke tribune van de Tweede Kamer zat de vader van een kind dat bij het Stint-ongeval overleed. Hij riep 'dank', toen de minister haar excuses uitsprak. Daarop viel de minister stil en probeerde ze haar tranen te bedwingen.  

Fouten gemaakt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder deze maand dat het ministerie, maar ook de Tweede Kamer in het verleden veiligheid niet altijd als prioriteit zag bij de toelating van bijzondere bromfietsen, waar de stint onderdeel van uitmaakt. De minister belooft de aanbevelingen van de raad over te nemen. 

"De overheid heeft gruwelijk gefaald", stelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Pas als Van Nieuwenhuizen dat erkent, 'kunnen we weer vooruit kijken', aldus Kröger. Ook SP, PVV en Partij voor de Dieren willen verontschuldigingen.

'Voor mijn kop kunnen slaan' 

Kamerleden zijn ook kritisch over het niet informeren van het parlement over meerdere documenten. RTL Nieuws berichtte vorige maand over het bestaan van documenten waaruit bleek dat het ministerie verantwoordelijk was voor verkeerde eisen die bij de keuring van de stint zijn gebruikt. De minister gaf toe dat ze zich met de kennis van nu "wel voor mijn hoofd kan slaan" omdat ze deze documenten niet aan het parlement heeft gestuurd. 

Niet alle vragen werden tijdens het debat beantwoord. Zo blijft onduidelijk wat de overwegingen waren op het ministerie om de stint toe te laten, ondanks een negatief advies van de RDW en het SWOV. Daarover zegt de minister geen informatie meer te kunnen achterhalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wist dat stint nooit weg op mocht, fouten bij keuring verzwegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore